PROPOVIJEDI B 2. Korizmena nedjelja

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,

«Elvis živi»,
glasi naslov jedne izložbe sa stvarima koje podsjećaju mnoge na nezaboravnog i besmrtnog, iako već dugo preminulog, kralja roken-rola. S njegovim sjajem mogu se još i danas napraviti unosni poslovi. Njega nadzemaljski uzdizati i mistificirati, budi interese. Njegove «gloriole» glancati i postavljati ga u pravo svjetlo, pripada marketingu.

Sličnosti s kultom svetaca ne mogu se negirati. Također interes za svece mora se njegovati i držati budnim. To spada u dužnost svakog hodočasnog svećenika. Također i o svecima se pričaju čudesne priče, uzdižu se u nebeske sfere, što tajnovitije to privlačnije i bolje za vjerski posao. Samo nekolicina obožavalaca se trudi da istinitom životnom pričom ovih osoba prodru u tajnu te osobe ili čak da ju oponaša.

Izvanredna mjesta i događaji

U Evanđelju odvodi Isus tri svoja učenika na stranu - očito vlastoručni izbor, jer oni su bili imenom pozvani - i vodi ih na veliko brdo. Tako se to radi kada se hoće nekomu pokazati nešto naročito. Među njima je također Petar, koji ga je nedavno u Cezariji predstavnik mlađih kolega, prepoznao i ustvrdio: «Ti si Mesija.» Tada je Petar poveo Isusa na stranu i pokušao mu objasniti, kako on može i bez patnje proći... On nije shvatio da Mesija mora biti odbačen i ubijen od naroda.
Sada uzima Isus Petra na stranu i vodi ga na visoko brdo. Tamo se pokazuje izabranim učenicima u božanskom sjaju. On stoji u redu s Mojsijom i Ilijom, nepobitnim prorocima Izraleskog naroda. Oba su vidjela Boga. Mojsije na brdu Sinaj, Ilija se s vatrenim kolima odvezao u nebo. Iako ova tri učenika poznaju Isusa samo s jedne strane, koja svim drugim ljudima nije dostupna, ne shvaćaju tajnu njegove osobe, njegovog božanstva, njegovog pozvanja, ne poznaju njegovo istinsko biće. Oni brbljaju, ne shvaćajući. Tek kada je Isus svoj proročki put izvršio do kraja, kada je uskrsnuo od mrtvih i kada se njima ponovno ukazao u svom božanskom sjaju, tada su oni tek shvatili. Do tada je bolje šutjeti.

Mistika...
Ova priča nam stavlja sliku izazova pred oči, pred kojom svatko stoji koji hoće shvatiti Isusa: vidjeti, a ipak ne vidjeti, osjećati, a ipak ne shvaćati. Spoznati da sam se susreo sa živim Bogom i slijep za to, što bi to moglo značiti. To je put mistike, kojim treba svaki poći, ako hoće shvatiti Isusa. Mističari shvaćaju jednu povezanost na jednom nivou koji prevazilazi naša svakodnevna, na znanju zasnovana razmatranja. Mistika je spoznaja koja se obznanjuje kada se cijeli čovjek upusti u tajnu koja se s razumom ne da shvatiti.

...protiv vjerske poduzetnosti
Učenici koji još nisu shvatili, hoće graditi tri sjenice. Može se fantazirati, da li su bili taknuti ovim dirljivim događajem, te su se htjeli povući u privatnost. Za mene bi to bilo jasnije kada bi htjeli graditi tri kapele, kako bi svojim vjerskim iskustvom, koje su nesumljivo imali, mogli profitirati. Mogle bi to biti tri radnje suvenira, gdje se može dobiti sve što je potrebno i od vremena do vremena se vjerski uzdići i za neko vrijeme lebdjeti na vjerskom oblaku.


Mistika kao nasljedovanje

Karl Rahner je jednom rekao. «Kršćanin sutrašnjice će biti mistik ili on neće postojati.» Radi se o prodiranju u misterij Isusa Krista. To stoji diametralno na suprot svakom misticiranju i ne da se naučiti u jednom seminaru na vikendu, niti kroz intenzivan teološki kurs. Postati mističarom znači imati jedan životni program i ne znači ništa manje nego nasljedovati Isusa. Put mističara stoji posve u suprotnosti s vjerskom poduzetnošću. Vjerska poduzetnost misticira i profitira od vjerskih doživljaja i iskustava. Tržište vjera cvate unutar i izvan crkve.
Korizmeno vrijeme kruži oko tajne Isusove osobe. Ono nas poziva da se pozabavimo njime, pokušamo razumjeti njegovu misiju, naslutimo njegovo božanstvo i da idemo po njegovim tragovima, daleko od vjerske poduzetnosti.
P. Hans Hütter (Prijevod s njemalkog: Katica Kiš)

SUZDRŽATI SE

Čega se sve nećeš odreći kad se radi o tvom vlatitom i dragom JA? Kladim se da si u stanju postiti kad se radi o tvojoj vitkoj liniji? Možeš se odreći svih poslastica, pomisliš li na svoja jetra i svoj krvni tlak. Ali čega se možeš odreći kada se radi o drugome? Pokušaj i o tome barem ponekad temeljito razmišljati.
Čega se možeš odreći iz ljubavi prema svome mužu, svojoj ženi, svojim bližnjima? Možeš li koju večer preskočiti izlazak ili manje piti, zato jer tvoja žena to više voli? Možeš li se suzdržati od neke dragocjenosti, kakvu možda ima susjeda ili kolegica, ne bi li na taj način mogla što bolje darivati one koje voliš?
Čega se možeš odreći za nekoga koga uopće ne poznaješ, a dobro znaš da će on još danas umrijeti od gladi? Ti ćeš bilo gdje u svijetu žrtvovati na stotine i tisuće ljudi, samo da spasiš svoj život. I zar se u tom slučaju ne bi za život drugoga morao odreći nečega mnogo značajnijeg od krigle piva ili koje poslastice? Neka ti mjerilo bude tvoje srce!
Phil Bosmans