Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije

duhovne priprave, u crkvi Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, svetkovina Sv.Vlaho, svetkovina Sv.Vlaho, biskup Uzinić, Dubrovnik

Voditelj trodnevne duhovne priprave u crkvi Sv. Vlaha 30. i 31. siječnja te 1. veljače s početkom u 18 sati bit će fra Tomislav Šanko, tajnik Provincije sv. Jeronima u Zadru. Nakon svake mise djeca dubrovačkih osnovnih škola imat će program "Učenici sv. Vlahu."
Festa će bit otvorena, prema tradicionalnoj ceremoniji, na Kandeloru u nedjelju, 2. veljače u 15.30 ispred crkve Sv. Vlaha.

Svečana večernja u katedrali počinje u 17.30 sati, a nakon nje slijedi koncert katedralnih zborova.
Budnica uz zvonjavu gradskih zvona, glazbe i trombuna počinje u 6 sati na Svečev blagdan, 3. veljače, a u 7 sati je prva misa u crkvi sv. Vlaha. Slijedi dolazak i prikupljanje barjaka na istočnim, pa na zapadnim vratima Grada. Nositelji barjaka s vjernicima iz različitih dubrovačkih župa dolaze u povorci pred crkvu sv. Vlaha gdje se izvija barjak ili učini naklon prema crkvi Parca, te se onda nastavlja put prema katedrali kako bi se sudjelovalo na svečanoj misi. Nakon mise slijedi procesija ulicama Grada.
Zatvaranje Feste bit će u nedjelju, 9. veljače, spuštanjem barjaka sv. Vlaha s Orlandova stupa. Tome prethodi hodočašće iz Grada na Goricu sv. Vlaha, gdje će misu u 9 sati predvoditi vojni biskup u BiH Tomo Vukšić te povratak hodočasnika u Grad na zatvaranje Feste.
Cijeli program može se naći na plakatima Crkvenog programa Feste sv. Vlaha 2014. godine.

ika.hr