FOTO  Adventske radosti u Drvaru i Grahovu

advent, drvar, bosansko grahovo
...očituje u Drvaru, u čemu su se na poseban način angažirala djeca i mladi.

Upravo su djeca i mladi bili pokretači najviše inicijativa, pa su tako tijekom cijelog mjeseca studenog u prostorijama župe organizirali „kreativne radionice" u kojima su izrađivali adventske vijence i božićni nakit. Izložba i prodaja preko 100 adventskih vijenaca upriličena je u kripti župne crkve, nakon svete mise na prvu adventsku nedjelju 29. studenoga 2015. Sav novac od prodanih vijenaca mladi su namijenili u zajednički fond za financiranje putovanja i boravka na Svjetskom susretu mladih s papom koji će se održati iduže godine u poljskom Krakowu, od 20. 7. do 1.8.

Sveti Nikola je i ove godine obradovao djecu u župama Drvar i Bos. Grahovo, na njegov blagdan 6. prosinca. Najprije je ovaj omiljeni dječji svetac podijelio paketiće za 30-ak djece u župnoj crkvi u Bos. Grahovu, a u tome mu je pomogla Udruga žena iz Grahova koja je donirala paketiće. Potom je u večernjim satima u drvarskoj župnoj crkvi priređen svečani program u čast sv. Nikoli u kojem su djeca izvela prigodan igrokaz i recitale. Podijeljeno je 70-ak paketića a ove godine ih je donirala udruga „Hrvatski pleter iz Drvara".

Nakon programa svi su izašli pred župnu crkvu gdje su uz pjesmu i odbrojavanje nazočili svečanom paljenju svjetlosnih dekoracija na zvoniku i 10-metarskom boru koji su okićeni i ove godine, te tako cijelom Drvaru daju poseban blagdanski ugođaj.

Inače, pohvalno je da su općinske vlasti u Drvaru ove godine nešto ranije okitile - doduše skromno - gradske ulice svjetlosnim dekoracijama, a najavljeno je da će to po prvi put biti učinjeno i u Bos. Grahovu.

Vjernici u Drvaru za blagdan Božića se duhovno pripremaju slavljenjem misa zornica koje tijekom četiri tjedna svaki dan započinju ujutro u 6 sati, a posjećenost misa zornica je ravna posjećenosti nedjeljnih svetih misa.

Ove će godine u Drvaru adventski duhovni sadržaj biti bogatiji za još jedan nesvakidašnji događaj - đakonsko ređenje. Naime, na 4. nedjelju došašća 20. prosinca, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica zaredit će u drvarskoj župnoj crkvi za đakona bogoslova Banjolučke biskupije Borisa Jorgića, domaćeg sina iz Drvara.

Također, nakon prošlogodišnje premijerne uspješne izvedbe „živih jaslica", i ove će godine u Drvaru i Bos. Grahovu biti upriličen taj vrhunski duhovno-kulturni događaj s bogatim programom - u Drvaru, u utorak 22. prosinca s početkom u 18 sati, te dan poslije 23. prosinca u Bos. Grahovu s početkom u 17 sati.

Najsiromašnijim i najpotrebnijim obiteljima i pojedincima u Drvaru i Grahovu i ove će godine župna karitativna sekcija podijeliti obiteljske blagdanske pakete, neposredno pred Božić.

(Župa Drvar)