Za sedam godina stranke dobile 135 milijuna maraka

izbori, izbori, izbori, izbori 2010, najbolji sportaši, izbori, HDZ 1990, HSP BIH, HDZ BiH, izbori 2010, izbori, izbori, BIH, CIK, izbori 2010, izbori, CIK, potvrda, Čapljina, izbori, Hrvati u BIH, izbori, izbori, BIH, vlast, Posušje, izbori, Politika, izbori, izbori, dijaspora, sabor, Mostar, izbori, Jonathan Moore, sip, izbori, Mostar, BIH, izbori, kupovina glasova, kodeks, popis, kandidati, izbori, izbori, predizborna kampanja, izbori, izbori, HDZ BiH, izbori, BIH, izbori, prsten, Hrvati u BIH, izbori, dijaspora, Hrvatska zemlja, Novac, glasovanje, parlamentarni izbori, izbori u RH, izbori, Hrvatska zemlja, Vesna Pinjuh, Željko Glasnović, Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a, glasovanje, Nizozemska, bh. hrvati

Stranačko organiziranje pokazalo se kao najisplativiji “biznis” u Bosni i Hercegovini, pa ne čudi što iz Mostara i nekih drugih gradova stižu najave osnivanja novih lokalnih stranaka.

Piše: Dejan Jazvić/VLM

135 milijuna KM

Samo u zadnjih sedam godina političke stranke iz proračuna na svim razinama izravno su dobile skoro 135 milijuna maraka. Iznos proračunskih sredstava za političke stranke povećava se iz godine u godinu, pa je tako 2010. godine političkim subjektima iz proračuna izdvojeno 12,66 posto sredstava više nego u 2009. godini. U Transparency Internationalu pomno prate proces financiranja stranaka, ali ističu kako je vrlo teško doći do podataka kako se troše milijuni maraka koji se iz proračuna na svim razinama uplaćuju strankama.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, imajući u vidu iznose kojima stranke raspolažu tijekom godine, je činjenica da revizija financiranja političkih stranaka ne uključuje kontrolu rashoda, čime jednostavno nema uvida u to na koji način stranke troše novac iz proračuna. -Financiranjem iz proračuna pokušalo se postići to da se stranke ne oslanjaju mnogo na privatne izvore, koji kasnije mogu utjecati na njihov rad. Međutim, usprkos sredstvima iz proračuna stranke se oslanjaju i na privatne izvore. No, ono što je veći problem od izdvajanja proračunskih sredstava za stranke je to što nema nadzora nad utroškom tog novca. Središnje izborno povjerenstvo BiH pregleda izvješća stranaka, ali nema nikakvu nadležnost za utvrđivanje točnosti tih podataka, kaže Ivana Korajlić iz TI-a.

Ukupna izdvajanja

Dostupni podaci govore kako više novca iz proračuna izvuku stranke u Federaciji BiH, nego u Republici Srpskoj. Prošle godine je TI prikupio podatke koji govore da su ukupna izdvajanja za političke stranke iznosila 25,2 milijuna maraka. S razine BiH je strankama dodijeljeno 1,12 milijuna, a u RS-u nešto više od 7,8 milijuna KM. U Federaciji BiH su iz entitetske, županijskih i 64 od 79 općina, stranke dobile ukupno 16,2 milijuna maraka.