Tihić: HDZ-ovi djeluju protuustavno, nezakonito, ucjene za kojima posežu HDZ-ovi nisu rješenje

Upravo HDZ-ovi djeluju protuustavno, nezakonito i ucjenjivački još od 3. prosinca, od kada su blokirali formiranje županijskih, federalne i državne vlasti u BiH, kaže za Oslobođenje Sulejman Tihić, predsjednik SDA, reagirajući na vijest da su se HDZBiH i HDZ 1990 obratili PIC-u tražeći da se u Federaciji opet zaustavi formiranje vlasti.

Hoće sve

Tihić je razočaran ponašanjem SIP BiH koje nije – iako ima na raspolaganju zakonske mogućnosti – kako kaže, spriječilo očiglednu blokadu uspostave vlasti. Također, skreće pažnju na pasivnost OHR-a iz kojeg osim poziva da se formira vlast, nije učinjeno ama baš ništa u smjeru deblokade koju su u Federaciji, odnosno tri županije u kojima imaju većinu i HNŽ-u, nametnula dva HDZ-a.

- Već godinama smo svjedoci da BiH na različite načine opstruiraju pojedine političke stranke – OHR i PIC se do sada nisu miješali, stoga ne vidim razloga da se sada umiješaju, kaže Tihić odgovarajući na pitanje očekuju li stranke okupljene oko platforme da se međunarodna zajednica u BiH predomisli i uprkos dosadašnjim uvjeravanjima, ipak, umiješa u proces implementiranja izbornih rezultata u BiH.

Tihić je, u nastojanjima da se ova kriza prebrodi, upravo u Oslobođenju ponudio rješenje koje su, kako tvrdi ovaj list, i predstavnici međunarodne zajednice u BiH ocijenili kao korektnu i fer ponudu. I Predsjedništvo SDA i Predsjedništvo SDP-a su valorizirali ponudu HDZ-ovima.

- Ta je ponuda otvorena do devetog ožujka jer smatramo da ona odražava izborne rezultate, kaže Tihić i dodaje: – Čak je, na određen način, povoljnija za oba HDZ-a nego što to rezultati pokazuju, naročito u Zastupničkom domu FBiH, gdje je od 25 Hrvata, 10 iz stranaka platforme, a 15 iz HDZ-ova. U Domu naroda, čije konstituiranje HDZ-ovi uporno blokiraju, odnos bi bio jedna trećina ili dvije petine naspram dvije trećine, odnosno tri petine, kaže Tihić.

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH stranke platforme imaju tri, a dva HDZ-a četiri zastupnika, dok se u Domu naroda očekuje odnos tri naprema dva u korist HDZ-ova. Na odnosu u Domu naroda je i zasnovana ponuda stranaka okupljenih oko platforme HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 i, kako Tihić objašnjava, nastojalo se izaći u susret željama oba HDZ-a. Ponuda je uključivala i mjesto predsjedajućeg Vijeća ministara BiH te predsjednika FBiH. HDZBiH i HDZ 1990 su ponudu glat odbili tražeći da sve pozicije u izvršnoj vlasti koje pripadaju hrvatskom narodu budu ekskluzivitet ove dvije stranke. Pregovori traju puna tri mjeseca i drže Federaciju u pat-poziciji – vlasti nema, a bliži se 31. ožujak, kada je zakonski rok za usvajanje proračuna, kaže Tihić.

- Ljudima mora biti kristalno jasno da kasnimo s implementacijom izbora i formiranjem vlasti upravo zbog ovakvog ponašanja HDZ-ova. Oni duže od tri mjeseca blokiraju uspostavu vlasti i mi više nemamo vremena za čekanje. Bliži se 31. ožujak, kada FBiH na prosto mora imati proračun da bi se mogli financirati zdravstvo, školstvo, mirovine, invalidnine, kaže Tihić.

Stranke platforme mogu, po njegovim riječima, u skladu s Ustavom i zakonima formirati vlast jer posjeduju potrebnu većinu.

- Može nam se prigovoriti da nemamo istinski legitimitet hrvatskog naroda, ali valja imati na umu da smo učinili i činimo sve da se oba HDZ-a  ukljuće u vlast. Nitko njih ne želi izbaciti, ali svima mora biti jasno da ucjene za kojima posežu HDZ-ovi nisu  rješenje. Na ucjene ne možemo pristati, kaže predsjednik SDA.

Uvjeren je da će u danima koji slijede – ukoliko HDZ-ovi ostanu pri svome – stranke okupljene oko platforme napraviti neophodne iskorake i formirati vlast koja je neophodna kako zbog FBiH, tako i zbog uvjeta da se formira vlast na razini BiH. Tihić ne očekuje nove blokade.

Hoće li vladati PIC i OHR

- Mislim da PIC i OHR i ne bi trebali djelovati u pravcu zaustavljanja formiranja vlasti i zato što bi u tom slučaju na sebe morali preuzeti odgovornost za vlast u Federaciji. U tom bi slučaju SDA morala razmisliti o povlačenju iz Vlade FBiH, kaže Tihić, i objašnjava: -

HDZ je još prije godinu i pol blokirao izbor ministra za prostorno uređenje, ministar Crnkić je u bolnici, a kako je i Kunić već duže bolestan, tri ministra u Vladi nedostaju.

Tihić napominje i da u Vladi FBiH participiraju stranke koje nisu pobjednice na izborima:

Stranka za BiH ima pet članova, a SDA s premijerom četiri člana.

- Vlada je i do sada radila s puno problema i mislim da mi ne možemo preuzeti dalju odgovornost za njezino funkcioniranje – riječi su lidera SDA.

O uhićenju Jovana Divjaka

- Nadam se da će Srbija povći ne samo nalog protiv gospodina Divjaka već i sve druge koji su izdati prije potpisivanja ovog sporazuma, kaže Sulejman Tihić, ne krijući da dramu generala Divjaka i njegovo zatočeništvo i osobno proživljava zato što generala osobno poznaje i duboko uvažava. Manje je poznato da predsjednik SDA dio svojih primanja izdvaja za Fondaciju "Obrazovanje gradi BiH", koju je Divjak utemeljio i koja više od 15 godina stipendira djecu bez jednog i(li) oba roditelja.

dnevnik.ba