Sukob Sarajlića i Zvizdića jasan znak da Izetbegović ne će biti jedini kandidat za Tihićevog nasljednika

Asim Sarajlić, SDA BIH, Asim Sarajlić, Borjana Krišto, Asim Sarajlić, udruge, Politika, SDA BIH, Zlatko Lagumdžija
Istovremeno, unutarstranačke borbe sve ozbiljnije remete odnose ove stranke s koalicijskim partnerima, prvenstveno SDP-om, čime SDA, faktički, prestaje biti politički faktor.

Popis ambicioznih

Posljednji u nizu latentnih sukoba je, saznaje Avaz, onaj između Asima Sarajlića, zamjenika predsjednika, i Denisa Zvizdića, člana Predsjedništva SDA i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Izvori iz vrha stranke ovo tumače kao jasan dokaz da Bakir Izetbegović, sasvim sigurno, ne će biti jedini kandidat za Tihićevog nasljednika.

Radom mahom van same unutrašnjosti stranke Zvizdić se odavno nametnuo kao jedan od najambicioznijih SDA-ovaca. Međutim, Sarajlić je do sada uživao veliku naklonost Tihića i trenutno ima jači utjecaj, posebno kada je riječ o kadrovskoj politici. Njih dvojica, neizravno, odmjeravaju snage u borbi za utjecaj u Kantonu Sarajevo. Smijenjeni kantonalni čelnik Abdulharis Šeta i dalje ima podršku velikog broja poslanika u Skupštini i dijela ministara u Vladi KS.

Posljednja sjednica Skupštine Kantona uopće nije održana, jer se nisu pojavili upravo poslanici SDA. Problema u funkcioniranju sve više ima i Vlada KS. To je način na koji se Šetine pristalice bore protiv vrha stranke, istovremeno čekajući Glavni odbor zakazan u listopadu. Tada bi se trebalo raspravljati i o žalbi koju su uputili nakon smjene Kantonalnog odbora, a još se nije odustalo ni od zakazivanja vanrednog Kongresa stranke.

Ne treba zaboraviti ni potpredsjednika SDA Šemsudina Mehmedovića, koji je nedavno javno negodovao zbog prilika u SDA te činjenice da se šef Kadrovske komisije Adil Osmanović već sam postavio za Tihićevog nasljednika. Mehmedović ima podršku jakog tešanjskog lobija i sigurno je da neće tek tako odustati od borbe.

Skupi dogovor

Da zlo ne dolazi samo, pokazao je posljednji dogovor Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije u vezi s IPA fondovima u kojem Tihić nije sudjelovao. To je, na neki način, marginaliziralo SDA, čiji se predsjednik odavno prometnuo kao spona između predsjednika SNSD-a i SDP-a. Ovaj dogovor pokazao je da se može bez njega. Za SDA i Tihića još žalosnija je činjenica da se neki njegovi dugogodišnji suradnici, pa i politički poltroni, gotovo otvoreno bore za njegovu fotelju, iako on, barem u javnosti, pokazuje da još kontrolira stranku!

Pocijepala se SDA Visoko

Grupa dužnosnika lokalne SDA i vijećnika ove stranke u Općinskom vijeću Visoko nedavno je potpisala peticiju za smjenu aktualnog predsjednika tamošnje SDA Ahmeta Kurspahića. Centrala SDA zatražila je od kantonalne SDA da „riješi problem", pa je formirana komisija kojom rukovodi bivši ministar Kasim Velić.

U Olovu je smijenjeno rukovodstvo SDA, pa je greškom na čelo Povjereništva zasjeo čovjek koji uopće nije član SDA?!

U Maglaju je pokušana smjena tamošnjeg predsjednika Muhameda Osmića, ali nakon što su svi vijećnici SDA i članovi IO potpisali izjavu da napuštaju SDA, Centrala je povukla svoju odluku.

(R:I.Dnevnik.ba)