Stranački prvaci sebi već osigurali nove funkcije

Milorad Dodik

Grabež za pozicije

Čini se da su najzanimljivije kompenzacijske liste, koje su također ovjerene, a na kojima su imena probranih stranačkih kadrova. Oni koji su na njima uopće ne trebaju brinuti koliko će ponaosob dobiti glasova birača - kompenzacijski mandati raspodjeljuju se na liste političkih stranaka ili koalicija prema ukupnom broju važećih glasova koje stranke dobiju. Inače, ovi mandati služe da bi kompenzirali nedovoljnu proporcionalnost na entitetskoj razini.

Od ukupno 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, iz Federacije njih sedam je s kompenzacijske liste, a iz Republike Srpske pet. U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije koji ima 98 zastupnika, čak 25 je sa stranačkih kompenzacijskih lista, a u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 83 zastupnika 20 je kompenzacijskih mandata.

Kada se sve to zna, nije čudan grabež u svim strankama za što bolju poziciju na kompenzacijskim listama. Njih, po nepisanom pravilu, sastavljaju predsjednici stranaka i potvrđuju ih te, opet po nepisanom pravilu, bez pogovora usvajaju stranačka tijela.

Ista imena

I letimični pregled kompenzacijskih lista pokazuje da su oni iz stranačkih vrhova i oni koji su po bilo kojoj osnovi najbliži stranačkim liderima stavljeni na visoka mjesta, pa nije bez osnova konstatacija da su im već sada, nepuna dva mjeseca prije izbora, osigurane funkcije u zakonodavnoj vlasti i za iduće četiri godine, do listopada 2018. godine.

Manje-više, radi se o starim poznatim imenima, stranačkim kadrovima koji su od 2010. i još ranije zastupnici u županijskim i entitetskim i Parlamentu BiH. Iz toga se može zaključiti da su rukovodstva stranka zadovoljna radom svojih aktualnih zastupnika iako građani, država, entiteti i županije stenju pod teretom najveće političke i ekonomske krize.

Na vrhu kompenzacijske liste SDA za državni Parlament su Halid Genjac i Nermina Kapetanović. SDP je na vrh svoje kompenzacijske liste za Zastupnički dom Parlamenta BiH stavio članove najužeg rukovodstva stranke, Sašu Magazinovića, Lidiju Korać, Nerminu Zaimović Uzunović, Antu Domazeta..., Sadika Ahmetovića (kandidat iz RS-a).

Milorad Dodik, šef SNSD-a, stavljajući na vrh kompenzacijske liste za Parlament BiH, najveće povjerenje dao je Staši Košarcu, Milici Marković, Bošku Tomiću, Dušanki Majkić... Svi oni su od 2010. zastupnici i izaslanici u Parlamentu BiH.

HDZ i njegov predsjednik Dragan Čović su Borjanu Krišto, Nikolu Lovrinovića, Vesnu Pinjuh... stavili na vrh svoje kompenzacijske liste s računicom da će zasigurno u iduće četiri godine biti državni parlamentarci.

Na vrhu kompenzacijske liste SDS-a su Aleksandra Pandurević i Borislav Bojić, oboje su aktualni zastupnici u Parlamentu BiH. ‘Boljitak' je za nositelja kompenzacijske liste postavio svoga predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je trenutačno zastupnik u državnom Parlamentu, a Koalicija ‘Zajedno za promjene' (SPP - SDU - DNZ) istaknula je Željka Asića, sadašnjeg zastupnika u Parlamentu FBiH. Stranku za BiH ‘predstavlja' njezin predsjednik Amer Jerlagić, dok je HDZ 1990. na udarna kompenzacijska mjesta postavio Dianu Zeleniku i Dragu Džambasa.

Zanimljivih imena može se pronaći i na kompenzacijskim listama za Parlament FBiH - predsjednik HSP-a BiH i zastupnik u Parlamentu BiH Zvonko Jurišić (nosi listu ‘Snaga za BiH'), SDP je ‘promovirao' Jasenka Selimovića i Besimu Borić, SDA Amira Zukića, HDZ BiH Ivana Musu, a ‘Boljitak' Jerka Ivankovića Lijanovića...

Dnevni list