FOTO  Priopćenje vezano za odgovor RAK-u na Podnesak GO Mostar HDZ1990

GO Mostar HDZ 1990, HDZ 1990

Nismo ni sumnjali u negativan odgovor, ali nas je RAK ipak uspio iznenaditi budući da su u objašnjenju i sami dokazali kršenje Zakona, ali opet nisu našli ništa sporno za pokretanje postupka kažnjavanja medija.

Da podsjetimo, ne želeći se ni minimalno miješati u uređivačku politiku ovog nazovi javnog medija, još 04.10. ove godine smo poslali Podnesak RAK-u zbog očiglednog kršenja Zakona o javnom RTV servisu od strane FTV, konkretno  Članka 27. Koji nalaže „nepristrano, cjelovito i istinito informiranje" kao i „jasno odvajanje komentara od vijesti". Naime, u emisiji Dnevnik 2 emitiranoj 02.10.2011. urednik govori o tome kako su se svećenici jasno stavili pod okrilje fašističkog režima, što je potvrdila i RAK, jer je isti citat naveden u odgovoru.

Nadalje, u našem Podnesku smo naveli da je urednik iskoristio održavanje Simpozija „Stopama ubijenih" kao povod odrađivanju priloga o zločinu nad hercegovačkim fratrima, zajedno sa akterima istog, bez da je i u jednom trenutku spomenut simpozij, kao i ono o čemu se na simpoziju govorilo. Da li je to nepristrano i cjelovito informiranje? Citiramo:

ne radi se o izvještaju sa skupa, već je Skup bio povod da se napravi tematski prilog. Kako se ne radi o izvještaju, ne može se govoriti o odvojenosti vijesti od komentara".

Dakle, FTV je priznala da smo bili u pravu glede simpozija, ne samo to, priznala da nije jasno odvojila komentar od vijesti.  U svom objašnjenju RAK potvrđuje da je simpozij bio povod, ali prihvata pravdanja od strane FTV kao nepobitna i prebacuje lopticu na „nemiješanje u uređivačku politiku". RAK spominje kako su uključena i „različita stajališta" po čemu su gledatelji mogli formirati vlastito mišljenje.

Znajući da su se unutar priloga čule vrlo kratke izjave sudionika nespomenutog simpozija Ive Lučića i fra Miljenka Stojića, uzete prigodom simpozija kojeg se ni u jednom trenutku ne spominje, opet se dokazala necjelovitost informiranja i urednička pristranost, samim tim i kršenje Zakona, budući da se montažom izjave stavilo u urednički kontekst. Jedino stajalište koje se moglo jasno čuti i koje je dobilo znatno veći medijski prostor u trajanju od više minuta, bilo je stajalište aktera zločina u zapadnoj Hercegovini Jure Galića.

RAK ne smatra dakle spornim što je gledateljima prikazana samo jedna strana medalje, i to ona zločinačka, dok se druga strana nije niti čula. Kad se urednik toliko potrudio naći Juru Galića, aktera zločina, zašto se nije potrudio pronaći recimo fra Bazilija Pandžića, svjedoka vremena, ali u vidu žrtve? Poštovani trošači novca poreskih obveznika iz RAK-a, to bi bilo „cjelovito, istinito i nepristrano" informiranje o kojem govori Zakon, jer bi se čula i druga strana.

Ovakav stav i odgovor od strane RAK-a nas nije nimalo iznenadio, dapače, u samom pisanju Podneska znali smo unaprijed kakav će on biti. Umjesto da se istinski i objektivno bavi pitanjima i domenama djelatnosti za koje su više nego izvrsno plaćeni, RAK vješto i znalački manipulira svojim resursima za potrebe točno određenih interesnih skupina. Dapače, smatraju se nedodirljivim pa na kraju svoga odgovora govore kako „shodno Pravilniku RAK-a nemamo prava na žalbu na njihovo obavještenje, budući da nismo stranka u postupku". Dakle, mi kao gledatelji ne možemo biti stranke u postupku? Svi sudovi ovoga svijeta poznaju Žalbu na Rješenje i žalbeni rok, ali RAK ne, oni su iznad suda i zakona. Baš kao što je nedodirljiva FTV.

Ovakav način funkcioniranja FTV i JRTVS-a može samo dovesti do nereda. Pod plaštom pseudo-građanštine i postjugoslavenskog bratstva i jedinstva, propagira se i potencira međunacionalna netrepeljivost. Kaos je očigledno nekome bitan jer od kaosa netko vrlo dobro i unosno živi, a RAK i FTV su živi dokazi toga. FTV manipulira medijem s kojim raspolaže, a RAK im za to krči i omogućava prostor.

Ono što se mora na kraju spomenuti jeste činjenica da su osobe u vrhu bilo FTV-a, bilo RAK-a redom kadar HDZ1990 i HDZ BiH, čime po tko zna koji put dokazujemo poraznost naše rodbinsko/kumovske kadrovske politike, čime moramo prihvatiti značajan udio tereta odgovornosti unutar ovog medijskog terorizma nad zdravim razumom kojeg sprovode ova dva subjekta.

GO Mostar HDZ1990

GO Mostar HDZ 1990,HDZ 1990

GO Mostar HDZ 1990,HDZ 1990