"Prebrojavanje krvnih zrnaca": Za SDP glasalo "svega" 1,5 posto Srba i 2,5 posto Hrvata!?

Predsjednik ove stranke uz to želi osigurati i pravo zastupanja svih građana BiH, bez obzira na nacionalnost, što je bila svrha Lagumdžijine lansirane teze kako je SDP i hrvatska stranka sa čim se "navodno" složio i predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, piše "Fokus".

Prema podacima CIK BiH, promatranim u kontekstu ustavnog uređenja BiH kao države dva entiteta i tri konstutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, SDP ima pravo zastupati interese oko 1,5 posto Srba i oko 2,5 posto Hrvata.

Prema podacima CIK BiH, na izborima održanim 3. oktobra SDP je u obje izborne jedinice FBiH i RS osvojila ukupno 284.435 glasova, a SNSD 277.819.

"Da je BiH građanska država SDP bi se, ustinu, mogla smatrati relativnim izbornim pobjednikom jer je osvojila najviše glasova. No BiH po Ustavu i Izbornom zakonu nije prosta nacija-država nego složena državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Prava slika stanja izbornih rezultata dobija se analizom koja uzima u obzir prethodnu činjenicu da je BiH de jure i de fakto država dva entiteta (FBiH i RS) i tri konstitutivna naroda (Bošnjaci, Hrvati, Srbi)", konstatuje "Fokus", te "poentira":

"I s obzirom na tu činjenicu u BiH uopšte nema smisla govoriti o izbornom pobjedniku, nego uvijek o izbornim pobjednicima. Ako u tom kontekstu pogledamo izborne rezultate SDP-a vidimo da je na izborima za parlament BiH SDP u jednom entitetu (FBiH) dobila 26,07 posto glasova, a u drugom entitetu (RS) sa 3,05 posto jedva prešao izborni prag. Dok je u isto vrijeme SNSD u jednom entitetu (RS) osvojio 43,30 posto glasova, a u drugom entitetu (FBiH) nije prešao niti izborni prag (!?!). Dakle, ako uzmemo entitete kao kriterijume izbornog uspjeha za parlament BiH, mnogo veći uspjeh ostvario je SNSD u RS nego SDP u FBiH. Dakle, SDP kao stranka ima sljedeće izborne rezultate u okvirima tri konstitutivna naroda: od ukupnog broja glasova iz reda srpskog naroda SDP ima manje od 1,5 posto glasova, među Hrvatima manje od 2,5 posto glasova, a među Bošnjacima oko 27,5 posto glasova".

"Ako imamo u vidu da je HDZ BiH među Hrvatima osvojila oko 60 posto glasova, a SNSD među Srbima oko 40 posto glasova, ispada da po nacionalnom kriterijumu SDP ne samo da nije relativni pobjednik izbora, nego je ostvarila najlošije rezultate i najmanji stepen legitimiteta u vlastitom narodu među tri vodeće nacionalne stranke u BiH", zaključuje "Fokus" istučući da je SDP zapravo "nacionalna stranka" sa najmanjim postotkom osvojenih glasova "svoga naroda" u "svom entitetu"!?