Ljubić sa ambasadorom Đurovićem

Božo Ljubić
Ljubić je istakao da nacionalne manjine u BiH i Crnoj Gori postaju mostovi spajanja, kakav je slučaj i u zemljama Europske unije.

- U BiH kreće proces ustavnih promjena, temeljem Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Finci-Sejdić, i sasvim je jasno da treba otkloniti sve diskriminatorske odredbe koje postoje. Problemi sa nacionalnim manjinama su samo metastaza osnovnog problema BiH, a to je neriješeno nacionalno pitanje u cjelini, jer Ustav i Izborni zakon krše ljudska prava i konstitutivnih naroda glede kandidiranja za Predsjedništvo, na primjer, ovisno o entitetu u kojem žive. Posebice se to odnosi na hrvatsku poziciju, jer prema postojećem Ustavu i Izbornom zakonu u praksi se to već desilo dva puta, Hrvati mogu kandidirati, ali ne mogu izabrati legitimnog predstavnika, naglasio je Ljubić.

On je rekao da je optimista, jer u BiH, ipak prevladava odgovorna politika, bez obzira što ponekad pragmatični razlozi utječu i na neke drugačije poteze. Ocjenivši regionalnu suradnju značajnom za stabilnost i napredak jugoistočne Europe, veleposlanik Đurović je istakao da Crna Gora, kao i susjedne zemlje, izražava potpunu spremnost na provođenju svih reformi koje će ubrzati europske integracije i njen ulazak u NATO.

- Vjerujemo da će Crna Gora sljedeće godine otpočeti pristupne pregovore za članstvo u EU, što može biti podsticaj i za zemlje regiona, naglasio je on, saopćila je Služba za odnose s javnošću PSBiH .

Fena