Lijanović se dogovorio s Lagumdžijom

Iz SDP-a je priopćeno kako su sugovornici dogovorili i prve konkretne korake suradnje, a oni se odnose na koordinirane aktivnosti kada je u pitanju formiranje zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH.
Ovim činom zapravo je potvrđeno pisanje našeg lista prema kojem se nasuprot SNSD-u i HDZ-u BiH, oko SDP-a i SDA već gomilaju političke snage koje bi mogle na državnoj razini ostvariti minimalnu, ali dovoljnu prednost za formiranje vlasti.

Usuglašenost

Jerko Lijanović posebno je naglasio zajedničke stavove SDP-a i Narodne stranke Radom za boljitak vezane uz ekonomska pitanja, što će, čini se, biti i okosnica eventualne postizborne koalicije ovih dviju stranaka.
- I jedna i druga strana trebaju proučiti programe i vidjeti može li se doći do zajedničke platforme. U međuvremenu se mora sačekati implementacija vlasti u federalnom Domu naroda kako bismo znali tko i koliko ima zastupnika, a nakon toga bismo eventualno počeli službene razgovore o formiranju parlamentarne većine, pojasnio je Lijanović.
U konačnici, s gledišta ekonomskog dijela programa, postoji velika usuglašenost, a Lijanović podsjeća kako se bez SDP-a vlast ne može sastaviti, kako u Federaciji, tako i u državi. Dakle, svi oni koji budu željeli sudjelovati u vlasti, morat će biti u partnerskim odnosima sa SDP-om, ali naravno i sa SDA.
- Tako će morati biti, pa bili to mi, HDZ 1990. i HSP BiH, HDZ BiH ili svi zajedno, naglasio je Lijanović. Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak već je u više navrata naveo kako je zapravo vlast na državnoj razini moguće formirati i bez SNSD-a i HDZ-a BiH, a to nam je potvrdio i jučer.
Naime, naš je list do sada u više navrata pisao kako se već jedno vrijeme razmišlja o uspostavi državne koalicije u kojoj ne bi bile ove dvije stranke, nego bi umjesto njih sa SDA i SDP-om u koaliciju ušle stranke iz reda srpskog i hrvatskog naroda koje su osvojile manje glasova.

Ivanićeva pozicija

Takva koalicija, pored dvije bošnjačke stranke, mogla bi uključivati PDP i SDS s jedne, te HDZ 1990., HSP BiH i Narodnu stranku Radom za boljitak s druge strane.
Ukoliko SDP uspije pridobiti podršku Lijanovića, a preko SDA i podršku HDZ-a 1990. i HSP-a BiH, jedino bi ostalo neriješeno pitanje tko će u vlast sa srpske strane. Budući da su SDP i SNSD duže vrijeme na ratnoj nozi, kao opcija se javlja koalicija PDP-SDS koja bi sa svojih pet mandata u državnom Parlamentu bila dovoljno jak partner za uspostavu vlasti bez Dodikovih socijaldemokrata.
Tako su neki portali jučer objavili informaciju kako se Lagumdžija već susreo s predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem. Sam Ivanić je u telefonskoj izjavi naveo kako je s Lagumdžijom prije nekoliko dana imao jedno zajedničko predavanje i ništa više. No, Ivanić je isto tako ranije ostavio mogućnost stvaranja navedene koalicije, iako mu je realnija opcija u kojoj bi SNSD ipak ušao u vlast.

Sastanci s Hrvatima

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak je održao sastanke s liderom HDZ-a 1990. Božom Ljubićem te potpredsjednikom Narodne stranke Radom za boljitak Jerkom Ivankovićem Lijanovićem o temi implementacije izbornih rezultata i mogućih koalicija.
Ovim je postalo jasno kako HDZ BiH pokušava oko sebe okupiti i ostale hrvatske stranke kako bi imao veću snagu prilikom razgovora s potencijalnim koalicijskim partnerima s bošnjačke strane.

Piše: Dario Pušić /dnevni-list.ba