FOTO/VIDEO  Kako vjetar puše: HSP BiH nekad i sad

HSP HB, Zvonko Jurišić, ZHŽ, dug, HSP BIH, udruge, Zvonko Jurišić, istraga, MUP ZHŽ, platformaši, vlast, Vijeće ministara, proračun zhž, Vlada ZHŽ, Zvonko Jurišić, HSP BIH, reket, Ante Krajina, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, HSP BIH, mediji, HSP BIH, HSP BIH, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Živko Budimir, HSP BIH, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Živko Budimir

Tako Zvonko na jučerašnjoj tribini svoje stranke održane naravno u Sarajevu kaže da se njegova stranka zalaže za teritorijalnu reorganizaciju cijele BiH i da nije za stvaranje trećeg entiteta 'na području jugozapadne Hercegovine'.

Prije tri godine kada gospodin Jurišić sa svojom strankom nije bio dio platforme i politički partner sa Zlatkom Lagumdžijom ovako je govorio:

Spajanje dviju županija s većinskim hrvatskim stanovništvom, Zapadnohercegovačke (ZHŽ) i Hercegbosanske (HBŽ), u jednu, moglo bi biti prvi korak ka stvaranju trećeg entiteta, potvrdio je  predsjednik Vlade ZHŽ-a Zvonko Jurišić.

“Iako entitetsko rješenje nije jedino, spajanje županija mogao bi biti put, odnosno prvi korak ka trećem entitetu, naravno ukoliko ga prihvate svi narodi”, istaknuo je Jurišić.

Ovo nije prvi primjer kako su visoki dužnosnici HSP-a BiH promijenili svoje stavove otkako su dio vlasti u FBiH, i otkako moraju govoriti kako Lagumdžija misli.

Naime, prema prijedlogu HSP-a koji je u pismenome obliku dostavio predsjednik ove stranke Zvonko Jurišićna sjednici Povjerenstva za primjenu presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga navodi se da bi se članovi Predsjedništva BiH birali posredno kroz Dom naroda.
Na taj bi način bili birani svi članovi koji bi dobili potrebnu većinu u ovome gornjem, nacionalno koncipiranome domu Parlamentarne skupštine BiH. Pri tome je HSP naveo da bi državni Dom naroda trebalo sa sadašnjih 15 članova povećati na 36. Ovakvo zauzimanje za posredan izbor ima, međutim, značajne manjkavosti budući da u HSP-u smatraju da ne bi uopće trebalo mijenjati sustav biranja izaslanika u federalnom Domu naroda, a time niti državnome gornjem domu. To u prijevodu znači potpuno suglasje HSP-a sa SDP-ovim prijedlogom koji je omogućio prijevaru i izbacivanja Hrvata iz vlasti.

A ovako je govorio Zvonko Jurišić  21.8.2010.

Slično je i sa Predsjednikom Glavnog stana HSP-a BiH Petrom Milićem koji je svoje stavove zaokrenuo za čitavih 360 stupnjeva.

Petar Milić  je ekskluzivno otkrio prijedlog novog teritorijalnog ustroja BiH za koji je dobio potporu cjelokupne stranke, a iz kojeg je vidljivo kako se traži uspostava Hrvatske Republike unutar BiH, koja će imati iste ovlasti kao i sadašnji entiteti.

Objasnivši kako temeljem Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima stoji kako "svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i na osnovi ovog prava oni slobodno određuju svoj politički položaj i slobodno postižu svoj gospodarski, društveni i kulturni razvoj", Milić je naglasio da Hrvati mogu ostvariti svoju slobodu i suverenost jedino ukoliko imaju svoju izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast unutar spomenute republike.

A ta ista republika trebala bi, naveo je Milić, obuhvaćati Posavsku, Hercegovačku-neretvansku, Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku te sedam općina sadašnje Srednjobosanske županije: Vitez, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Fojnica, Uskoplje i Kreševo.

Kao i svaka republika, tako bi i ova koju predlaže HSP trebala imati glavnu grad i to u ovom slučaju Mostar, dok bi ekonomski bila decentralizirana te bi se sastojala od pet ekonomskih regija i to: Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Herceg-bosanske i Srednjobosanske (navedenih sedam općina).

Danas se u istupima HSP-a nigdje ne spominje ta famozna republika, ali ni Mostar iz prostog razloga što je glavni grad svim visokim dužnoscima HSP-a Sarajevo, a to je valjda ono samoopredjeljenje o kome su pričali ne tako davno u predizbornoj kampanji u kojoj gle čuda nisu spominjali koalicije sa današnjim partnerima.

Slično je i današnji predsjednik platformaške Vlade FBiH Živko Budimir na jednoj od tribina održanoj 28. rujna 2010. poručio današnjem partneru u vlasti: Ciljano upućujem poziv Komšiću upravo iz Konjica jer je ovaj grad primjer zatiranja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvata je u Konjicu 1991. živjelo oko 11 i pol tisuća, danas ih je tek nešto više od tisuću. Nisu ostvareni uvjeti za održivi povratak Hrvata. Oni će se moći ostvariti tek ustavnim promjenama, a da bi do tih promjena došlo, Hrvati moraju imati predstavnike koji će se znati i, prije svega, htjeti izboriti za hrvatske interese. Komšić je možda Hrvat po rođenju, ali njegovi postupci ga čine izdajnikom hrvatskog roda.”

Nikakvi dalji komentari nisu potrebni, zna se otkuda pušu novi vjetrovi iz HSP-a BiH, vjetrovi koji ih okreću na onu stranu otkuda i pušu.