Kadrovi SDA sami sebi davali poslove

Dolaskom novih političara i administracije u Federalnu vladu otkrivaju se velike prevare koje su počinili njihovi prethodnici iz Stranke demokratske akcije (SDA), piše Dnevni avaz.

Milioni maraka

Među njima je i manipulacija dodjeljivanjem ugovora za nadgledanje stanica tehničkih pregleda u FBiH, koji je, kako je utvrđeno, nezakonito dodijeljen Institutu za privredni inženjering (IPI) iz Zenice.

Godine 2006. IPI je nezakonito izabran na natječaju za posao koji je godišnje vrijedan skoro tri miliona KM. Nakon ovog saznanja, nedavno je raspisan novi natječaj, a uskoro će se kompletna informacija naći pred Vladom.

Kako saznaje Dnevni avaz, riječ je o tome da je bivši federalni premijer, rahmetli Ahmet Hadžipašić, praktično sam sebi dodijelio ovaj posao. "Avaz" posjeduje sudsko rješenje iz kojeg se vidi da je Hadžipašić bio jedan od deset osnivača i vlasnika IPI-ja, od kojih su svi imali podjednak udio.

Umiješan i rektor

No, kada je natječaj već bio u tijeku, Hadžipašić svojih deset posto prenosi na svog kolegu i veoma dobrog prijatelja Sabahudina Ekinovića, rektora Univerziteta u Zenici, koji je također blizak SDA. Posao je dodijeljen IPI-ju, a rješenje potpisuje upravo Hadžipašić.

On ubrzo nakon toga odlazi s funkcije, koju preuzima Nedžad Branković. Kadrovi SDA u Federalnoj vladi bili su zaduženi da prikrivaju i provode ovaj nezakoniti ugovor.

Ko će odgovarati?

Tek je sada istina počela izlaziti na vidjelo. Postavlja se pitanje hoće li odgovarati oni koji su sve ove godine štitili ovaj nezakoniti ugovor, a to su predstavnici SDA u Federalnoj vladi.