FOTO/VIDEO  Kad su je pozvali u emisiju nisu to očekivali: Dr. Diana Zelenika za federalizaciju BiH

diana zelenika
Mogu vam to elaborirati i kroz deklaraciju stranke kojoj pripadam. Sama činjenica da je Daytonskim mirovnim sporazumom BiH zemlja tri konstitutivna naroda, a dva entiteta, smatram da ima vrlo atipičan Ustav i da je na taj način već odgovor zašto su ugroženi Hrvati.

Pri tome znamo da je RS, maltene, unitarna država koja zbog svoje brojčanosti ima i teritorijalnu i institucionalnu nadmoć. Ako ćemo biti realni, u FBiH Bošnjaci su institucionalno nadmoćni iz razloga veće brojčanosti, izjavila je za TV1 zastupnica HDZ 1990. u Zastupničkom domu Parlamenta BiH dr Diana Zelenika, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zelenika kaže kako nikad nije razumjela zašto se u Daytonu, iako su bile tri upravne jedinice, tri vojske, tri teritorije, dogodila podjela na dva entiteta, sa, kao nekakvim, prelaznim periodom, koji nikada nije došao. Poštujem da je trebalo zaustaviti rat, ali da se u startu napravila podjela na tri entiteta, tri konstitutivna naroda, vjerujem da bi bilo drugačije.

Što su Hrvati trebali učiniti nakon Izetbegovićeve izjave o neutralnosti

-Replicirala bi svima onima, koji su se u zadnje vrijeme nakon sedmog sabora HNS-a na vrlo ružan način očitovali o razmišljanju o teritorijalnom i institucionalnom preustroju BiH. Podsjetila bih, da ne bude u pitanju neko selektivno mišljenje, jer sam živjela u to vrijeme, na nekoliko značajnih datuma. Prvi je 7. svibanj kada je goloruki hrvatski narod zaustavio tenkove u Pologu, kada je 100 tenkova i oklopnih vozila pod parolom nekakve redovne vježbe, krenulo prema zapadnoj Hercegovini i južnoj Hrvatskoj odnosno Dalmaciji. Znamo da je u kolovozu godinu dana ranije krenula "balvan-revolucija" i da je već rat bio u Hrvatskoj, Jugoslavija se raspala. Kako je netko mogao objasniti nekakvom redovnom vježbom, nego je hrvatski narod prepoznao oružani sukob, kazala je Zelenika.

Drugi značajan datum je, nastavila je dr Zelenika, 18. rujan kada su mene osobno probudili raznorazni kamioni s užičkim i nikšićkim korupusom, dakle izravno iz Srbije i protivno tadašnjim zakonima SFR Srbije, dolaze rezervisti u grad i pucaju. Mogu ispričati iz osobnog iskustva, kada je na semaforu ispred mene kamion sa rezervistima podignute cerade, jedan je ležao za puškomitraljezom, ružno je izgledao sa bradom i bez ijednog zuba u glavi i smijao mi se u lice. Da je zapucao, ne bi nikome odgovarao.

-Treći bitan datum ili datumi su između 2. i 5. listopada 1991. godine kada je napadnuto hrvatsko selo Ravno, odnosno selo koje se nalazi u BiH sa dominantno hrvatskim stanovništvom. Znamo da je napadnuto da bi tadašnji predsjednik sadašnje Republike BiH Alija Izetbegović naredni dan uputio proglas o neutralnosti BiH u ratu između Srbije i Hrvatske. Moram li podsjetiti da je selo Ravno u sklopu BiH i što je onda hrvatskom narodu preostalo nego da se samo organizira u obrani na temelju činjeničnog stanja. Zato me buni zašto vječito zločinačka organizacija Herceg-Bosna, takozvana Herceg-Bosna. Svi su isto uradili, samo su Hrvati kriminalizirani u tom smislu, kazala je dr Diana Zelenika.

BiH, rekla je dr Zelenika, ne napuštaju samo Hrvati, jer zbog jedne totalno nemoralne politike, a sada se ovo odnosi na sva tri naroda, pa i na one neopredijeljene ili ostale, gdje stranačka podobnost nauštrb sposobnosti prisutna je u svakom segmentu života. Ako je stranačka pripadnost bitnija od obrazovanja, zapošljavanja, napredovanja, stipendiranja, onda to uništava ljudsko dostojanstvo. To je sigurno jedan od bitnih razloga. Drugi razlozi leže u drugim činjenicama. Što se tiče Hrvata konkretno, ova ugroženost, neravnopravnost hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda u BiH, sigurno je jedan od razloga zašto Hrvati odlaze. Veliki razlog je uništeno gospodarstvo.

"Ja i moja stranka smo za federalizaciju"

-Prema mom i mišljenju stranke koju zastupam, do federalizacije, do teritorijalnog i institucionalnog preustroja mora doći. Ovako je neodrživo, jer se smatramo ugroženim na prostorima na kojima živimo. Pitate je li nova etnička podjela? Znači, ako je nova, da određena već postoji i je. Na početku sam rekla da u RS praktično svu dominaciju ima srpski narod, znači već imamo jednu.

Ja i stranka koju zastupam smo za federalizaciju, za podjelu, za teritorijalni preustroj. Hoće li to biti tri entiteta, četiri ili više federalnih jedinica, ja nisam stručna za to. Mislim da bi sva tri naroda, pa i ostali, trebalo dati svoje stručnjake iz oblasti povijesti, demografe, ekonomiste, pravnike, ljude koji se bave kulturom i da svi oni zajedno donesu odluku što je to najbolje da ovaj narod živi i da postoji suživot na ovom prostoru. Nema najboljeg rješenja za Hrvate, ima samo prihvatljivo rješenje za sva tri naroda. Ako dođe i na koji način će se to odigrati, ja ne mogu biti sigurna, ali mislim da će to biti rješenje za mnoga pitanja, kazala je dr Zelenika.

-Po meni se mora dogoditi federalizacija ali na cijelom prostoru BiH. Znam da će i ovo izazvati reakcije, ali nema drugog rješenja. Jedino tako možete eliminirati nacionalna pitanja, pitanja jezika, kulture, pa i medija. Ako to eliminirate, jer neće biti aktualno, onda ćete izbjeći međustranačka kadroviranja, a vratit će se ključna pitanja - ekonomski status, gospodarstvo, zapošljavanje i odlazak mladih, kazala je.

Elektronsko glasovanje s novim CIPS iskaznicama

Komentirajući prijedloge HDZ BiH o načinu izbora članova Predsjedništva Bih Zelenika je kazala

-Da bi izbjegli to i ove nepravde prema hrvatskom narodu ja bih to elegantno riješila a sad ću reći kako. Mislim da CIPS-ove iskaznice koje mijenjamo svakih deset godina bi trebale sadržavati i tu našu nacionalnu opredijeljenost i uvesti elektronsko glasovanje. Čak bi bilo jeftinije. Ja kao Hrvatica dođem na izborno mjesto, bankomata imate u Sarajevu više nego bilo gdje, ubacim tu svoju karticu, meni taj kod, ta šifra, da sam ja ta ponudi da ja samo mogu birati hrvatske članove predsjedništva. To je jedini siguran način da će Hrvat glasati za Hrvata, da će Bošnjak glasati za Bošnjaka i da će Srbin glasati za Srbina, kazala je dr Zelenika.

U nastavku pogledajte snimku cijelog intervjua: