FOTO  Iva Raguž: Hrvati su brojčano mal narod ali narod koji je sposoban napraviti čudo.

Iva Raguž

...kandidatkinja za skupštinu HNŽ-e ispred HDZ BiH i HNS BiH.

Za početak možete li nam reći otkuda jedna mlada žena u politici?

Osim što sam žena, ja sam i supruga i majka i upravo su moja djeca razlog zbog kojeg sam se odlučila aktivno baviti politikom. Moja mlađa kćerka ima Down sindrom i kroz osobno iskustvo i našu Udrugu sam uvidjela koliko se roditelji i djeca susreću sa brojnim poteškoćama i predrasudama, i oni su moj glavni motiv. Želim kroz zakonodavnu vlast pomoći im da ostvare svoja prava.

Svi pričaju o ravnopravnosti, pa koliko su žene ravnopravne u politici? O ravnopravnosti žena se može pričati, ali o ravnopravnosti naroda u BiH je malo teže?

Ja imam sreću što dolazim iz stranke koja cijeni ulogu žena u svim sferama društva, jedan od dokaza su listeza predstojeće izbore. Poznato je da postoji norma od 40% zastupljenosti manje zastupljenog spola, ali ja osobno ne želim biti dio norme, a vjerujem ni moje kolegice. Ženama treba dati priliku ali ne samo zato što su žene nego zato što su kvalitetne osobe. Kvaliteta je za mene puno važnija od spola. Moram priznati da u HDZ-u BiH muške kolege jako poštuju i cijene kolegice. Na županijskoj listi ispred OO HDZ BiH Čapljina od 6 kandidata 5 je žena, mislim da dodatni komentar nije potreban.

Kako komentirate najave Bošnjaka da Hrvatima biraju člana predsjedništva?

Mislim da je to krajnje nepošteno i nemoralno, a u konačnici nije dobro za budućnost Bosne i Hercegovine jer bez Hrvata nema ni Bosne i Hercegovine. Mi nismo isključivi i želimo živjeti sa drugim narodima i zajedno graditi bolju budućnost svoje države te sa nadam da će i ostali narodi uvidjeti da je to jedini put ka boljem sutra. Ovo je prigoda da pozovem Bošnjake na odgovornost prema budućnosti BiH. Oni koji su odgovorni neće Hrvatima birati člana Predsjedništva.

Dolazite iz Čapljine koja je prepoznatljiva kao jedan od naljepših gradova. Može li to biti još bolje nego što jeste?

Ponosna sam što je Čapljina prepoznata kao jedan od najljepših gradova jer građanke i građani Čapljine zajedno sa aktualnom vlasti zbilja ulažu velike napore da bi to bila. Ova „titula" pokazuje kako svi zajedno imamo kvalitetan odnos prema okolišu i prirodnim ljepotama koje posjedujemo. Smatram da idemo dobrim putem i da samo trebamo nastaviti.

Što Vi kao buduća zastupnica možete obećati, prije svega mladima iz Vašeg kraja?

Mogu obećati da ću biti aktivna zastupnica i njihov glas u Skupštini Hercegovačko- neretvanske županije i zajedno sa svojim kolegama raditi na poboljšanju uvjeta života koji bi utjecao na odlazak mladih ljudi. A osobito ću se zalagati za prava mladih i djece sa poteškoćama u razvoju.

Iako je nezahvalno možete li prognozirati rezultate izbora, prije svega za člana predsjedništva i u našoj županiji?

Mislim da su Hrvati jako svjesni ozbiljnosti situacije i da će izići na izbore, ne zbog samih izbora nego zbog budućnosti Hrvata. Obzirom da su dr. Dragan Čović i stranke okupljene oko HNS-a na čelu sa HDZ-om BiH jedini spremni preuzeti odgovornost za svoj narod, za mene izborni rezultat nije upitan.

Za kraj još neka poruka?

Hrvati su brojčano mal narod ali narod koji je sposoban napraviti čudo. Samo jedna stvar je potrebna da bi napravili čudo, a to je zajedništvo! Dokaz tomu su prošlo Svjetsko prvenstvo i Domovinski rat. Moja poruka za kraj neka bude poziv u zajedništvo zbog opstanka i ostanka!