FOTO  Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović posjetio Dubrave i Gornju Skakavu

dr. Dragan Čović, HDZ BiH
...BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas franjevački samostan u Dubravama.
Uz predsjednika Čovića, posjeti je nazočio i dr. Anto Domić, dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.
Izaslanstvo je dočekao i primio ispred samostana fra Niko Josić, gvardijan i fratri samostanske zajednice.
Izaslanstvo je posjetilo je župnu crkvu, zatim muzej u kojem se nalaze različiti artifakti pronađeni na arheološkom lokalitetu crkve i samostana na Zidinama, te umjetničku galeriju.
Predsjednik Čović je prilikom posjete kazao, kako se samo ovako i primjerom koji se vidi u muzeju i galeriji mogu sačuvati i otrgnuti od zaborava sve ono vrijedno i što svjedoči o našoj tradiciji i baštini i upravo nam to i daje pravo za pravo kad govorimo o Bosni i Hercegovini, s pravom govorimo o svojoj domovini, i svome narodu, koji su oduvijek živjeli na ovim prostorima, kazao je dr. Čović.
Fra Niko Josić je iskazao zahvalu izaslanstvu HDZ-a BiH na dolasku, kao i na pruženoj pomoći samostanu i župi.

Svečano obilježen blagdan „Rane svetog Franje" u Gornjoj Skakavi

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem boravilo je danas u Gornjoj Skakavi na proslavi blagdana Rane sv. Franje. Već se godinama na Zidinama, mjestu nekadašnje crkve i franjevačkog samostana, okuplja veliki broj hodočasnika iz Posavine, Slavonije i drugih krajeva kako bi se zavjetovali i molili sv. Franji za svoje potrebe. Posebno je istaknut značaj ovakvih okupljanja, zbog potvrde postojanja Hrvata u višestoljetnoj prošlosti na ovim područjima. -Ovo je uistinu jedno posebno mjesto i mi još istražujemo tragove na ovom prostoru, svi oni koji su predvodili misno slavlje iskupljaju naš narod na ovom prostoru. Želimo da se uistinu to istraži i da naša tradicija, naša kultura vezana i utkana u ovu zemlju. Zbog toga jedan poziv onima koji nekada nešto i olako kažu o ovoj zemlji i ovom narodu pa i ne cijene ono što su oci ostavili ovoj zemlji i mi kampanjama pozivamo sve da poštuju svoj narod i svoju domovinu, poručio je dr. Čović. Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave su priredili zajednički ručak za sve hodočasnike i goste, te tradicionalnu, 12. po redu smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta i okolnih mjesta.