Hercegovinu čeka vrela politička jesen

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović / Dnevni list

U Hercegovini će, čini se, biti jako vruće na lokalnoj političkoj sceni jer će se u većini općina za načelničku poziciju boriti više kandidata. 

HDZ BiH ima 30 kandidata

HDZ BiH imena će obznaniti danas nakon što stranačko predsjedništvo da zeleno svjetlo prijedlozima općinskih organizacija, ali, koliko je do sada poznato, oni će u značajnom broju općina ići sa starim kadrovima. Šef izbornog stožera HDZ-a BiH Mario Grgić kaže kako će stranka imati 30 kandidata za načelnike, dok će na izbore izići u 66 općina, a samostalno na izbore za 55 općinskih vijeća. 

- Još ne mogu s imenima u javnost, ali mogu kazati da će među kandidatima biti načelnika koji su se dokazali u svom radu, rekao je Grgić. Zna se tako da su kandidati HDZ-a BiH za načelnike Ljubuškog i Širokog Brijega čak po treći put Nevenko Barbarić i Miro Kraljević. Ista je i situacija u Čitluku gdje je kandidat aktualni načelnik Ino Jerkić, ali i Stocu gdje u utrku ponovno ide aktualni načelnik Stjepan Bošković. U Posušju će HDZ BiH kandidirati novo ime - Branka Bagu- koji je do sada bio neaktivan u politici. Ta stranka u Grudama će kandidirati sadašnjeg v.d. načelnika Ljubu Grizelja. Kada je u pitanju Čapljina, i tamo će najvjerojatnije kandidat biti aktualni načelnik Smiljan Vidić, iako to još nije potvrđeno. Što se tiče Prozor/Rame, u javnosti se kalkuliralo s imenom doktorice Ivke Babić kao kandidatkinje za načelnicu, no i to će biti poznato tek danas. 

U općinama Tomislavgrad i Ravno dva HDZ-a će imati zajedničke kandidate - Ivana Vukadina iz HDZ-a BiH i Andriju Šimunovića iz HDZ-a 1990.

"Devedesetka" s novim imenima


U ostalim općinama dva HDZ-a bit će konkurenti i za načelničke pozicije i za svako mjesto u općinskim vijećima.  Ono što je zanimljivo je da HDZ 1990. ide s dosta novih imena. U Širokom Brijegu  kandidat "devedesetke" za načelnika je Dalibor Skoko, u Posušju Jakov Jukić, Grudama Dragutin Ćorluka i Ljubuškom Ante Markić. HDZ 1990. u Livnu u izbornu utrku ide s kandidatom Zdravkom Ercegom, u Odžaku je kandidat Marijan Anđelić, Domaljevcu - Šamcu Željko Josić, a u Orašju će se za načelnicu boriti Snježana Vuković. Ova stranka ima kandidate i u Jajcu gdje će izbornu kampanju nositi načelnički kandidat Nikola Bilić, u Dobretićima su kandidirali Petra Jurišića, u Gornjem Vakufu - Uskoplju Ivicu Meštrovića, Kiseljaku Peru Madžara, Prozor-Rami dosadašnjeg načelnika Jozu Ivančevića, u Kreševu Stjepana Lepana, Usori Iliju Nikića i Žepču Vinka Marića. 

Prema riječima člana predsjedništva HDZ-a 1990. Josipa Merdže, ova stranka će zajedno s HDZ-om BiH ići na izbore za općinska vijeća u Jablanici, Konjicu i u Travniku gdje su Hrvati manjina te u nekim općinama u Republici Srpskoj.

SDP s velikim ambicijama


Hrvatska stranka prva BiH u Širokom Brijegu kandidirat će Stanka Milićevića za načelnika općine, dok će u borbu za načelničku fotelju u Čapljini ići s kandidatom Ivanom Stojanovićem. Kada je u pitanju Ljubuški, u javnosti se moglo čuti da bi kandidat mogao biti Stanko Primorac Ćane, ali to jučer nisu mogli potvrditi u ovoj stranci. 

HSP ima kandidata i za gradonačelnika Tuzle - to je Zlatko Vidaković. U Dobretićima će kandidirati Marka Dražetića, u Usori Iliju Ivkića, Odžaku Matu Filipovića, Kiseljaku Miju Perića. Imena ostalih kandidata bit će poznata danas.
Narodna stranka Radom za boljitak u Širokom Brijegu u izbornu utrku za načelničku poziciju ide s kandidatom Žarkom Karačićem, a u Grudama će kandidirati Stanka Lukendu. Do ostalih imena jučer nismo uspjeli doći. 

Što se tiče hercegovačkih općina, ozbiljne ambicije ima i SDP, posebno u  Konjicu i Jablanici u kojima SDA suvereno vlada već dugi niz godina. Kandidat SDP-a za načelnika općine Konjic će biti dr. Mirsad Ljeljak, aktualni zastupnik u Skupštini HNŽ-a. Baš kao u Konjicu, i kandidat za načelnika općine Jablanica je županijski zastupnik u Skupštini HNŽ-a - Semiz Čilić. Kandidat za načelnika općine Prozor - Rama će najvjerojatnije biti dr. Omer Manov, za načelnika Čapljine Jurica Prce, a Neuma Svetko Konjevod. 

Kada je u pitanju Stolac, SDP tamo neće imati svog kandidata, već će podržati neovisnog kandidata Ernesta Đonku. Danas kada stranke predaju liste Središnjem izbornom povjerenstvu pojavit će se sigurno još zanimljivih imena, jer će vjerojatno i neke manje stranke imati svoje kandidate. Jako je zanimljivo i to što su stranački stožeri u nekim općinama kalkulirali i vagali do posljednjeg trena, pa ni sinoć nisu imali imena kandidata i nositelja listi. Stranke još nisu razotkrile u kom smjeru će ići njihove predizborne kampanje, no sigurno je da Hercegovinu nakon vrelog ljeta čeka i vrela politička jesen. 

Mostar nema kandidate 

Mostar, kako sada stvari stoje, u listopadu neće imati lokalne izbore. Stoga se za sada još i ne izlazi u javnost s potencijalnim kandidatima koji će nositi izborne liste. Sve je na razini spekulacija, jer nitko pouzdano ne može reći kako će se problem oko izmjene Statua Mostara i Izbornog zakona riješiti i kada. Sve dok se to ne dogodi, Mostar neće imati izbore.