HBŽ : Premijerska fotelja posvađala dva HDZ-a

Dva HDZ-a u Hercegbosanskoj županiji ne mogu postići dogovor o zajedničkom formiranju županijske Vlade i to zbog sukoba oko premijerske fotelje, rečeno je u Livnu na tiskovnoj konferenciji  HDZ-a BiH.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH u HBŽ-u Branko Ivković je izjavio kako HDZ 1990 insistira na mjestu predsjednika Vlade, iako je HDZBiH dobio dvostruko više glasova, piše Oslobođenje.

- Također, HDZ 1990 u parlamentarnu većinu želi na sve načine uvući stranke potpisnice platforme. Prvenstveno HSP, NS Radom za boljitak i SDP. Insistirali su isto tako da u tu koaliciju ne uđu ni SNSD, ni SDA. Mi, pak, želimo poštivati većinsku volju svakog od tri naroda i radili smo na tome da u novoj Vladi HBŽ-a budu dva HDZ-a, SDA i SNSD, rekao je Ivković.

Izjavio je i kako SNSD i SDA prihvaćaju ovakav koncept formiranja vlasti, dok HDZ 1990 predlaže da koaliciju čine dva HDZ-a, HSPBiH, NSRB i SDPBiH.

- U HDZ-u 1990 predlažu da se pozicije koje pripadaju drugim konstitutivnim narodima popune predstavnicima tih naroda te da se tako zadovolji ustavna forma, kazao je Ivković, te pojasnio kako je SDA za HDZBiH prihvatljiv partner jer je dobio najviše glasova bošnjačkoga naroda u HBŽ-u, kao i SNSD srpskoga.