Dragan Čović: Izborni zakon bit će usvojen u naredna tri mjeseca, ja ne dijelim BiH

Dragan Čović
... Mate Đakovića, kako vjeruje da će BiH u ovoj godini dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU), ali i aktivirati Akcioni plan za priključenje (MAP), koji je važan korak za ulazak u NATO.

- Uvjeravam vas da ćemo imati status kandidata u ovom izbornom ciklusu i uvjeren sam da ćemo imati MAP, ali i da će se nastaviti određena miniranja tog procesa - rekao je Čović.

Nadalje, kazao je da će u naredna tri mjeseca biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, bez obzira na izjave poput one njegovog kolege Mladena Ivanića da se to neće desiti.

Također, rekao je da nema prekrajanja granica u BiH kako neki tvrde, odbacujući kao neprihvatljive ocjene da dijeli BiH kada traži korekcije Izbornog zakona.

Promjene Izbornog zakona, smatra, neophodne su kako Bošnjaci ne bi Hrvatima birali predstavnike, a što je bio slučaj u dva izborna ciklusa, te da je pored izbora članova Predsjedništva BiH važan i izbor delegata u Domu naroda. Za to, veli, postoje mnoga rješenja, a neka od njih je predložila čak SDA.

Potvrdio je da evidentno u BiH na sceni imamo više manjinskih vlada na svim razinama vlasti, te da će tako očito morati ostati i u narednih godinu i pol - do izbora.

To, veli Čović, vodi ka stagniranju. Vjeruje da dio političara u BiH koristi različite polustrategije da bi održao status quo.

Govoreći o odnosima s Bakirom Izetbegovićem, kazao je da su oni personalno korektni, ali da važna pitanja nisu riješena iako su ranije dogovarana. Izetbegović je, kako je rekao, davao objašnjenja da ne može prihvatiti određena rješenja zbog drugih Bošnjaka.

- Trebamo imati čistije srce - poručio je Čović.

Isto tako, kazao je i da HDZ neće rušiti većinu na državnoj razini, jer ju HDZ nije ni tražio. Prema njegovim riječima, bez koncenzusa se ne može. U suprotnom, kazao je, imat ćemo i sigurnosne probleme i u srednjoj Bosni, Hercegovini i RS-u.

Smatra potrebnim da se ne nastavi regionalni dijalog, te je najavio da će nastaviti svoje posjete i Beogradu i Zagrebu, ma koliko mu to neko zamjerao.