Borba SDP-a i SDA oko funkcije minista vanjskih poslova

Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, SDP, SDP BIH, sda, Turska, SDP BIH, sda, koalicija, Vijeće ministara, SDA BIH, SDP BIH, SDA BIH, SDP BIH, borba, sdpbih, SDA BIH, platformaši, platformaši, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, BIH, platformaši, koalicija, raspad, SDA BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP BIH, SDA BIH, SDA BIH, SDP BIH, federalna vlada, sda, SDP BIH, oporba, platformaši, SDP BIH, SDA BIH, koalicija
Kako saznaje "Oslobođenje", krugovi bliski vrhu SDA, naime, tvrde kao dodatni razlog što će ta stranka tražiti ove funkcije jeste i činjenica da se na njoj nikada nije nalazio Bošnjak.

"Radi se o poziciji koja osigurava učešće u šest do sedam tijela, kao što je sudjelovanje u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje, Fiskalnog vijeća, odboru za IPA fondove... te je stoga ona prioritet za SDA", ocjena je sagovornika.

lako je u opciji za ministra i dosadašnji zamjenik u tom resoru Fuad Kasumović, u SDA ne isključuju da nakon "širih konsultacija" na čelo Ministarstva finansija i trezora BiH dođe i neki drugi kandidat.

Iz SDA računaju da će osim ovoga dobiti još jedno ministarstvo s obzirom na to kako bi Bošnjacima u Vijeću ministara BiH trebala pripasti ukupno tri, kao i još jedno dodatno iz kvote ostalih, a bili bi raspodijeljeni po sistemu pola-pola (dva SDA, dva SDP).

U skladu sa tim, a zbog činjenice da bar jedan Bošnjak treba biti iz RS-a, u SDA su raspoloženi zadržati Ministarstvo sigurnosti BiH, a na njegovom čelu dosadašnjeg ministra Sadika Ahmetovića.

Ne bude li tako, SDA-u neće, vele u toj stranci, biti mrsko ni Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje cijene, također, kao veoma važan resor u Vijeću ministara BiH. Za ovo ministarstvo zaintresovan je i SDP, pa će kadar te partije biti na njegovom čelu (u slučaju da kadar SDA osim ne u Ministarstvu sigurnost i a kao druga opcija je i Ministarstvo civilnih poslova.


Kako "Oslobođenje" saznaje, Damir Hadžić, aktuelni načelnik Općtine Novi Grad Sarajevo i potpredsjednik SDP-a, ime je koje se često navodi kao kandidat za mjesto u Vijeću ministara BiH.

Ono što je sigurno kada je u pitanju SDP, jeste da su očekivanja te stranke da dobije Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Naravno, jedini kandidat za ministra vanjskih poslova u tom slučaju je aktualni poslanik u Zastupničkom domu PSBiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.


Međutim, njihov izvor tvrdi kako će neko morati popustiti - ili SDA ili SDP jer kadar bošnjačkog naroda istovremeno neće moći sjediti na čelnim pozicijama u Ministarstvu finansija i trezora i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Naime, princip raspodjele mjesta podrazumijeva da bi u ovom slučaju ako je predsjedavajući Vijeća ministara iz reda hrvatskoga naroda na jednom od preostala dva mjesta obavezno trebao biti kadar srpskog naroda - financijama i trezoru ili vanjskim poslovima.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik još ranije je izrazio gotovo ultimativan zahtjev kako Srbima "mora pripasti Ministarstvo vanjskih poslova BiH" te da Zlatko Lagumdžija može biti jedino "ministar izbjeglica".

Imajući u vidu izjave koje je ovih dana u intervju Danima dao Tihić, kako "probosanske snage" (čitaj velikobošnjačke) neće dopustiti da imaju manje od pet ili čak šest pozicija u Vijeću ministara, iako im to ni po čemu ne pripada, ni po ozbronim rezultatima ni po bilo kakvim pravilima. Naprotiv. stoga će biti vrlo teško složiti vlast na državnoj razini i zadovoljiti sve stranačke i osobne apetite, a koji nisu, očito, mali.

S druge strane jasan je stav hrvatskih i srpskih stranaka, bloka HDZ BIH, HDZ 1990, SNSD i SDS, a to je kako se neće dopustiti da se bez njih formira vlast na razini države. To znači Hrvat na čelu Vijeća ministara, i Srbin na čelu ministarstva vanjskih poslova.

( Dnevnik.ba)