Hrvati u BIH: Mitraljez, metla ili Europska unija

Dragan Čović
Svaki novi izbori u ovoj državi bude novu nadu, a na koncu donose novo razočaranje. BiH je država koja je (ne) uređena tako da je preglasavanje jednog od konstruktivnih naroda postalo redovit sport drugog naroda.
Top tema u medijima je tako izbor za člana predsjedništva iz Hrvatskog naroda. Tom temom se uvelike bave i bošnjački mediji koji su na prvi pogled zanemarili izbor za predsjednika iz reda svog naroda i eto tko oni umiru od brige tko će to predstavljati Hrvate u naredne četiri godine.

Da je BiH normalna i demokratska država u utrku za člana predsjedništva danas bi bili kandidati koje su istakle stranke i koalicije koje okupljaju Hrvate u BiH. Ma kako neko htio predstaviti drugačije situacija je tu kristalno jasna. Dragan Čović će dobiti najviše hrvatskih glasova, i da se vodi borba između hrvatskih kandidata realno bi sadašnji Hrvatski član predsjedništva i bez ikakve predizborne kampanje pomeo konkurenciju.

Ali BiH ne bi bila BiH kada bi u njoj nešto normalno funkcioniralo i bez uplitanja onih koji u ovom slučaju s Hrvatima nemaju puno toga zajedničko.
Jedan od kandidata u sebi od hrvatskog u sebi ima samo metak koji je zaradio napadajući te iste Hrvate. Rujan je mjesec kada su pripadnici Armije BiH za vrijeme prošlog rata načinile najgore zločine nad Hrvatima u BiH. Iako je od tih zločina prošlo punih 25. godina rane su kod Hrvata u BiH još uvijek svježe i nikada neće zaboraviti što im je učinila Armija BiH. Pripadnik te iste armije koja je masakrirala Hrvate je čovjek koji želi biti predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH. Taj čovjek je među Hrvatima u BiH popularan kao recimo Hitler među Francuzima ili Poljacima u vrijeme 2. svjetskog rata.

To kandidata uopće ne brine jer on i ne računa na glasove Hrvata u BiH. Njegovi potencijalni glasači su pripadnici drugog naroda čiji je cilj samo majorizirati drugi narod u ovoj državi. Na plećima tog drugog naroda je povijesni ispit.
Bošnjaci mogu birati između svojih kandidata za predsjedništvo i tu imaju čitav spektar kandidata. Ako izaberu čovjeka iz redova svog naroda onda znači i da su za suživot u zajedničkoj domovini. Ako se pak odluče za preglasavanje Hrvata i pokušaju im nametnuti čovjeka koji se čak i ne predstavlja kao Hrvat onda su upravo oni ti koji ruše ideju o zajedničkoj domovini.
Kandidat koji očajnički želi poziciju člana predsjedništva nema nikakav program niti potencijalnim biračima ima što ponuditi. Sve što on može ponuditi nekome su čiste floskule i retorika da je on spasitelj države koju s druge strane ruši svojom kandidaturom. Taj kandidat je već dva puta zahvaljujući preglasavanju bio član predsjedništva i za vrijeme tih mandata nije učinio ništa, osim što je uhljebio svitu oko sebe po raznim diplomatskim predstavništvima. Danas je narod u BiH puno pametniji i pismeniji i ako je taj isti narod za zajedničku državu na izborima će kandidata poslati u ladicu povijesti skup s njegovim mitraljezom koga voli spominjati javnosti.

Osim kandidata broj 1 tu je i kandidat broj 2. Za tog čovjeka koji za sebe kaže da je budućnost BiH vjerojatno ni bliža rodbina nema pojma da se bavi politikom. Hrvatima s vremena na vrijeme odašilje poruke na njima stranom jeziku, istom onom koga koristi kandidat broj 1. Realno šanse da kandidat broj 2 bude izabran realne su koliko da i pisac ovih redova bude predsjednik SAD i glasovi koji će dobiti mjerit će se u promilima.

U promilima će se brojati i glasovi za čovjeka koji po državi putuje s metlom. Njegova kandidatura za člana predsjedništva je samo pokušaj vraćanja na političku scenu s koje je pometen nakon brojnih afera u vrijeme kada je bio na vlasti.

Hrvati u BiH danas nemaju puno izbora. Da je BiH uređena po mjeri i Hrvatskog naroda danas ne ne bi morali baviti ovakvim temama. Izborni rezultati pokazat će da li su svi u ovoj državi za opstanak iste ili je to svih ovih godina bilo samo mrtvo slovo na papiru. Hrvati u BiH znaju tko je njihov predstavnik i ako se Bošnjaci ne miješali u njihov izbor ova država ima budućnost i otvoren put ka Europskoj uniji i euro integracijama.

HERCEGOVINA.info