BiH na raskrižju: Država bez budućnosti ili bolje sutra za sve narode koji u njoj žive?

Dragan Čović
Kako danas stvari stoje, sudeći bar po medijskim napisima Bošnjaci su itekao zabrinuti tko će slijedeće četiri godinje predstavljati Hrvate u predsjedništv, pa im je to važnije od onoga tko će njih predstavljati u predsjedništvu.

Tako mediji iz Sarajeva koji za sebe vole reći da su neovisni na sva zvona guraju u predsjedništvo za hrvatskog člana predsjedništva koji i nije Hrvat i za koga Hrvati neče glasovati.

Takvo nešto omogućio je važeći izborni zakon kojim Bošnajci kao narod koji je brojniji od Hrvata uzimaju sebi za pravo da pokušaju Hrvatima nametnuti svog člana predsjedništva.

Taj Bošnjački kandidat kome nije strano ni zveckannje oružjem se u svojim predizbornim porukama i ne obraća narodu koga bi trebao predstavljati, već vješto manipulira osjećajima Bošnjaka pričajući priče da će se država raspasti ako oni njega ne izaberu ili u prijevodu nametnu Hrvatima u BiH.

Istina o kojoj šute bošnjački mas mediji je upravo suprotno jer bi eventualni izbor i nametanje toga kandidata Hrvatima značio početak kraja BiH kao države jednakopravnih naroda.

Bošnjaci imaju svoje mjesto u predsjedništvu i izuzetno tri jaka kandidata za tu funkciju i najmanje što mogu jeste glasati za nekoga od njih,a Hrvatima prepustiti pravo da izaberu onoga tko će njih predstavljati.

U ovim okolnostima Hrvati nemaju izbora i njihov jedini  izbor je Dragan Čović. Ostali koji su se kandidirali za ovu funkciju, a izjašnjavaju se kao Hrvati nemaju nikakve šanse da se domognu funkcije.

Dragan Čović je čovjek koji nikada nije rekao da će srušiti ovu državu, a jedan je od glavnih zagovaratelja BiH na njenom putu prema Europskoj uniji i euro integracijama. Dragan Čović u ovoj predizbornoj kampanji nije izrekao niti jednu riječ protiv države u kojoj živi, i njegova retorika je europska i poziva na suživot svih naroda u BiH. U ovim trenucima kada je BiH na prekretnici, a ovisno o rezultatima izbora 7. listopada bit će poznat njezin put.

S nametnutim članom predsjedništva BiH bez jednog od konstitutivnih naroda nema perspektive. Ako Bošnjaci pak pokažu političku zrelost i puste Hrvatima da izaberu svog predstavnika onda BiH može krenuti u bolje sutra.

Na prošlim izborima, kada se Bošnjaci nisu uplitali u tolikoj mjeri u izbor za Hrvatskog člana predsjedništva Dragan Čović je dobio preko 50% glasova. Na tim izborima imao je za protukandidata jakog protivnika, a njegovi današnji protukandidati iz reda Hrvatskog naroda se ne mogu nekoj većoj glasačkoj potpori.