Vukovarci: Imamo dokaze da Srba ima manje od trećine

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara na sjednici u utorak, 5. veljače, donio je odluku da će njegovi predstavnici u petak doći u Zagreb i osobno predati svoje zahtjeve izrečene na prosvjednom skupu u Vukovaru predsjedniku Sabora, Vlade i Republike uključujući i rokove za njihovu provedbu, rekao je za Dnevno član stožera Damir Maduna.

Na pitanje jesu li poruke iz Bruxellesa prema kojima EU inzistira na provedbi zakona i uvođenje dvojezičnosti, ne ulazeći u osjetljivost i mišljenje stanovnika Vukovara Maduna je rekao kako ti zahtjevi neće ništa promijeniti u njihovim zahtjevima.

- Mi stojimo iza naših zahtjeva. Imamo dokaze da dio Srba ne živi u Vukovaru još od mirne reintegracije, a vode se na popisu. Pored toga, još 400 Hrvata iz Vukovara vode se kao nestali i još se smatraju živima. Dok god se ne proglase mrtvima, smatraju se živima i trebaju biti na popisu stanovnika - rekao je Maduna.

- Mi smatramo da kada se ustanovi da ljudi koji su na popisu tu ne žive, neće postojati uvjeti za primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina, jer će se ustanoviti da u Vukovaru manje od jedne trećine srpskog stanovništva - naglašava Maduna.

Dodao je da pravni tim stručnjaka Stožera radi na ocjeni ustavnosti primjene Zakona.

Komentirajući zahtjeve Bruxellesa, Maduna je naglasio da 'službeni Bruxelles, ako je za pravo i pravdu, mora uvažiti naše zahtjeve, odnosno naše dokaze 'da aktualni popis stanovnika nije točan te da ne postoje uvjeti za primjenu Zakona'. Dodao je kako će u petak objaviti datum održavanja prosvjednog skupa u Zagrebu.

dnevno.hr