Vodeni val stiže za vikend: Dunav kod Vukovara 'raste' još dva metra

Vukovar, Dunav
Stanje nije dramatično, ni izvan kontrole, ali oprezni smo jer prognoze s uzvodnog područja nisu uvijek bilo vjerodostojne. Kod Batine bi se vodostaj Dunava mogao kretati između +700 i +750 centimetara, a kod Vukovara bi mogao doseći +720 centimetara koliko je bilo i 2006. godine kada se od poplave branio tamošnji Otok športova – iznio je očekivanja Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda u ponedjeljak na sastanku u Vukovaru, dodavši kako su svi segmenti obrane od poplava u Slavoniji i Baranji, iako sada smatraju da bi razine vode mogle biti i manje od prognoziranih, spremni i za „crnji scenarij“, prenosi jutarnji list

Vodeni val Dunavom u petak bi mogao biti u Baranji, u subotu kod Vukovara i u nedjelju kod Iloka. U vukovarskoj Palači Srijem je, uoči dolaska najavljivanog vodenog vala, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić sazvao radni sastanak s čelnicima gradova i općina –Vukovara i Iloka, te Nuštra, Markušice, Borova Tordinaca i Trpinje – gdje su potrebne pripreme za obranu od poplave u dunavskom slivu.

Kod Vukovara je u 15 sati Dunav bio na +511, a povijesni vodostaj Dunav je dosegao na +769 centimetara '60.-tih godina prošlog stoljeća. Prema Đurokoviću, Mađari već vode bitku s Dunavom na „fronti“ dugoj 930 kilometara, iz Hrvatske poslana im je pomoć od 100.000 vreća, a dosad su u toj zemlji u zečje nasipe ugradili impresivnih 5,6 milijuna vreća punjenih pijeskom. –To su strašne brojke. Oprezni smo, i spremni, ogromne su količine vode i nitko ne može posve pouzdano prognozirati – kaže Đuroković, dodajući i kako bi opasnost mogle donijeti eventualne nove kiše u Hrvatskoj.

U tom slučaju manje rijeke i kanali – a čak pet rječica, poput Baranjske Vučice, na istoku Hrvatske proteklih dana je dosezalo nezampćene vodostaje – neće moći „odvesti“ vodu u Dunav i Dravu, što može „iskomplicirati priču“ i opet poplaviti slavonske oranice. Ustvrdio je i da su Hrvatske vode, uz ostale mjere obrane od poplave, priredile i tzv. boks barijere u dužini jednog kilometra koje se brzo može postaviti, primjerice na Otoku športova u Vukovaru koji bi za vikend mogao biti ugrožen s metar vode „preko“ obale. Kod Vukovara voda bi mogla zaprijetiti i užem središtu grada, te na još nekoliko „nižih“ lokacija poput naselja Budžak i Rupe, gdje već traju pripremni radovi.

jutarnji list