Vakula opet donosi loše vijesti: Minusi, oluje i obilne kiše - vrijeme će divljati i sljedeći tjedan

kupres
Kako piše za Meteo kutak HRT-a, pali su rekordi dnevnih količina oborina.

"Od jučer u 7 sati do jutros u 7 sati na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Daruvaru izmjereno je 39.2 litre po četvornome metru, a na zračnoj luci Pula 46.2. Kao nikada do sada u ožujku. Neki će možda komentirati kako to „i nije nešto", budući da službena mjerenja postoje samo od 1978. godine. No, rekord je zabilježen i u Sisku, gdje je jutros izmjereno 39,9 litara, a podaci postoje od 1949. godine. Zamjetnije oborine bilo je i drugdje, primjerice u Karlovcu, Delnicama, Ogulinu, Bednji, Kutini", piše Vakula.

U nekim dijelovima Hrvatske pao je i snijeg. Zanimljivo je, primjerice, kako je najviše dnevna temperatura zraka jučer u Virovitici bila 10 stupnjeva, dok je jutros u 7 sati izmjereno čak deset centimetara snijega. Nešto više palo ga je u Daruvaru, Sisku, Kutini te u mjestima koja se nalaze na višoj nadmorskoj visini.

Zbog noćašnje i jučerašnje kiše, gdjegod i snijega, a i one u utorak i srijedu, ukupna količina oborine već se do jutros u 7 sati približila prosječnim vrijednostima za cijeli ožujak, primjerice u Križevcima, Bjelovaru i Varaždinu. A oborina će biti još, prognozira Vakula.

Slijedi vrlo hladno jutro

Zbog razvedravanja će noćašnje zahladnjenje biti izraženije, pa bi sutrašnje jutro moglo biti i hladnije od današnjeg. Ponegdje će se mjeriti i minusi, ponajviše u Gorskom kotaru i Lici. Čak i u pojedinim mjestima na obali temperatura zraka mogla bi se opasno približiti nuli.

Nakon kratkotrajnog zahladnjenja, ponovno slijedi jugo i toplije vrijeme.

Tijekom noći na Jadranu bi moglo zapuhati jugo, koji bi sutra mogao bi biti i olujni. U kopnenom će području prevladavati slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar pa će najviša poslijepodnevna temperatura zraka ponovno biti uglavnom od 10 do 15 °C, i na kopnu i na moru. Slična i u nedjelju, kada će na Jadranu ponovno biti i južnog i jugozapadnog vjetra, mjestimice prolazno jakog, možda i s olujnim udarima.

Sljedeći tjedan također promjenjiv

Oborine se ponegdje vraćaju već u subotu navečer, a posebno u nedjelju. Obilnija kiša mogla bi biti na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije.

Diljem zemlje tijekom sljedećeg tjedna također će se zadržati promjenjivo vrijeme. Temperatura zraka u većini će krajeva biti oko prosječnih vrijednosti drugog tjedna ožujka, većinom čak i malo viša", zaključuje Vakula.