U TIJEKU VELIKA AKCIJA POLICIJE: Zbog kriminala u poznatoj banci uhićeno nekoliko osoba, među njima i nekadašnji šef Uprave

uhićenja
... istraživanje nad četiri fizičke i jednom pravnom osobom zbog sumnje u gospodarski kriminal u Jadranskoj banci.

Neslužbeno se doznaje da je serija uhićenja započela rano ujutro.

ŠibenikIn piše da je u svom stanu na Šubićevcu prvo jutros uhićen Ivo Šinko, bivši predsjednik uprave Jadranske banke kojeg je 2007. godine britanski časopis Finance Central Europe proglasio najboljim hrvatskim bankarom godine.

Na radnom mjestu u banci uhićeni su potom dopredsjednica uprave banke Marija Trlaja te član uprave Mirko Goreta, kojeg je nedavno SDP izabrao predsjednikom svog Odbora za financije, kao šibenske vlade u sjeni pred nadolazeće lokalne izbore.

Četvrta osoba je Nikola Žnidarić koji je uhićen u Čakovcu i privodi se u prostorije šibenske policije.

Naime, zbog problematičnih kredita izdavanih velikim tvrtkama u proteklom razdoblju Jadranska banka je upala u teškoće, pa je potkraj 2015. započela njezina sanacija. Kako bi spriječili propadanje, Državna agencija za osiguranje štednih uloga pokrenula je sanaciju banke koja se godinama borila s gubicima, manjkom kapitala i neispunjavanjem regulatornih zahtjeva, unatoč čemu je banka ipak imala stabilnu razinu likvidnosti.

Banka je potkraj prošle godine napokon sanirana te je upravo u tijeku njena prodaja.

Inače, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić najavio je u novogodišnjem razgovoru za ŠibenikIN da će u 2017. godini apsolutni prioritet biti suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

"Zatvorili smo krug oko više osoba koje smatramo odgovornima za vrlo teška kaznena djela i uskoro ćete vidjeti rezultate našeg rada na nekoliko složenih kriminalističkih istraživanja koje provodimo mjesecima. Riječ je o koruptivnim i teško dokazivim kaznenim djelima, jer se događaju u zatvorenim krugovima onih koji plaćaju i primaju mito, a u takvim radnjama sudjeluju pripadnici najširih društvenih skupina, pa i državni službenici, djelatnici lokalnih samouprava, direktori, poslovni ljudi", kazao je tada Kostanić.

Šibenska policija je u 2016., dodao je, riješila pedesetak takvih slučajeva, "a sad smo pred završetkom posla s onim najznačajnijim". Riječ je, rekao je, o slučajevima koji su tijekom ove godine značajno opterećivali gospodarstvo grada i županije, a njima je počinjena znatna materijalna šteta. "Sve radimo u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku i rezultate ćete vidjeti vrlo brzo", najavio je Kostanić prije više od dva mjeseca.

net.hr