U Hrvatsku do sada ušlo 77.000 izbjeglica

28.09.2015

U Hrvatsku je tokom vikenda ušlo oko 12.000 izbjeglica, priopćilo je jutros Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) te zemlje. Iz privremenog prihvatnog centra u Opatovcu sve izbjeglice su se prevozile autobusima i vozom prema mađarskoj granici. Najviše izbjeglica je ušlo na području Bapske, a od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo 77.000 ljudi.

U kampu za prihvat izbjeglica Opatovac trenutno se nalazi oko 1.000 osoba, prenose hrvatski mediji. Mađarska je u petatak pokrenula 8.159 postupaka poput izbjeglica koje su ilegalno prešle granicu, od čega je njih 7.895 prešlo iz Hrvatske. Oni koji su prelazili iz Srbije u značajnoj mjeri su pošteđeni. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je rekao da će Hrvatska postati humanitarni problem Europe, piše Index.hr.

"Moramo reći stop iz jednostavnog razloga što ćemo možda mi u jednom momentu postati humanitarni problem Europe. Čujem da se priprema izgradnja prihvatnog centra na Prevlaci, a to bi bila katastrofa. To je sad točka do koje smo došli kad moramo reći - to mi više nećemo jer, pazite, što bi značilo na desetine tisuća ljudi stacioniranih po Dalmaciji i otocima, što bi bilo s našim turizmom?", upozorio je Karamarko.

Ministar odbrane Ante Kotromanić kazao je da se odnosi sa Srbijom polako popravljaju, ali da je i dalje problem to što ta zemlja šalje izbjeglice na Hrvatsku granicu. Proteklih dana premijer Zoran Milanović bio je dosta oštriji, rekavši da "Srbija nije država", te da ne rade "apsolutno ništa".


loading...