Skandal trese crkvu u Hrvatskoj: Poglavarice zlostavljale svoje mlade redovnice

crkva, zlostavljanje
nedavno došlo do tako teških sukoba da se za to pročulo i izvan samostanskih zidina. Do skandala je došlo, kažu slovenski izvori, zbog sumnje da su vodeće redovnice samostana počinile cijeli niz prekršaja, pa i onih financijske prirode, a došlo je, navodno, i do krivotvorenja službenih dokumenata, prenosi Jutarnji list.

Drama u samostanu
No to je, upozoravaju, tek manji dio drame koja se događa unutar samostana: pravi je problem, kažu, zlostavljanje mladih redovnica. I to od strane poglavarica samostana koje su ih maltretirale, optuživale i postavljale im neprihvatljive zahtjeve sasvim neprimjerene redovničkom životu i moralu.
Na kraju je jedna od mladih redovnica morala zatražiti čak i liječničku pomoć kako bi se obranila od njihovih lažnih optužbi.
U jednom većem samostanu u Hrvatskoj došlo je do tako ozbiljnih sukoba da su se tim problemom morale baviti i neke kongregacije u Vatikanu. Na pitanje novinara Jutarnjeg lista kako se ta vijest pojavila u Sloveniji, odgovoreno im je da je to zbog toga što je u cijeli taj slučaj uvučen i jedan visoki crkveni dužnosnik podrijetlom iz Slovenije.

U službenim crkvenim krugovima u Zagrebu novinari Jutarnjeg lista nisu uspjeli saznati niti toliko. Na Kaptolu su ih uvjeravali da nitko nije čuo za nekakve sukobe u nekom samostanu naprosto zbog toga što su samostani, muški i ženski, izvan izravne nadležnosti mjesnih biskupa, jer je svaki od njih organizacijski i stegovno podvrgnut upravi svog reda. Stoga se i u Vatikanu njima bavi poseban dikasterij, već spomenuta Kongregacija za posvećeni život, a ne kongregacije za kler, odnosno biskupe.