PRVI DAN 2016. GODINE MOGAO BI POČETI S OBILNIM SNIJEGOM Još nekoliko dana stabilno, a zatim sve hladnije

nevesinje

Prema dugoročnoj (a time i manje pouzdanoj) prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Zagrebu bi prvoga dana 2016. godine mogao padati snijeg, i to obilan. A sudeći prema najavljenim temperaturama zraka - maksimalna ne bi trebala prijeći -1 Celzijev stupanj - mogao bi se i zadržati na tlu.

Slična je prognoza i za ostatak sjeverozapadnog dijela unutrašnjosti.

Ono što je u ovom trenutku gotovo sigurno je da se sljedećeg tjedna već od utorka može očekivati polagano prodiranje hladne fronte koja će u većem dijelu unutrašnjosti spustiti temperature zraka, tako da se najviše vrijednosti često neće kretati iznad nule. Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno, ali prema trenutnim prognozama bez značajnijih oborina.

Inače, u nedjelju se u nizinama unutrašnjosti ujutro i prijepodne očekuju magla i niski oblaci koji se na istoku te u kotlinama i uz rijeke mogu zadržati i veći dio dana, zbog čega je Meteoalarm izdao žuta upozorenja. U višem gorju te na Jadranu većinom sunčano, u Istri mjestimice uz povećanu naoblaku.

Vjetar slab, na moru i umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka između -4 i 2, na Jadranu od 5 na sjevernom dijelu do 11 °C na južnom. Najviša dnevna od 5 do 11, na mjestima s dugotrajnom maglom niža, a na Jadranu između 12 i 17 °C.

U ponedjeljak i utorak u kopnenim predjelima tijekom jutra i prijepodneva magla i niski oblaci. Osobito se u utorak oblaci mogu i dulje zadržavati, a mjestimice može biti slabe kiše i rosulje. U srijedu djelomice sunčano. Od utorka hladnije.

Na Jadranu početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano, uz zapadnu obalu Istre mjestimice više oblaka. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, od srijede bura. Od srijede temperatura zraka malo niža.

izvor: jutarnji.hr