Policija nemoćna: "Bikeri" pokorili Istru, Dalmacija se još drži

... u Uniju MC klubova pokušava nametnuti svoja pravila igre unutar moto scene. Na prvi mah neupućeni će samo odmahnuti rukom, ali ako se stvari nastave kretati u ovom smjeru, prestat će biti samo problem bikerske subkulture. Problema koji je najizraženiji u Istri još nije svjesna ni policija.

Za bolje shvatiti problematiku, krenimo od početka. U Hrvatskoj djeluju brojni moto klubovi i podijeljeni su u dvije skupine, MK i MC klubove. Uočljive razlike među njima su prema oznakama ili tzv. bojama koje nose članovi kluba. U MC-u klubovima su ime kluba, klupski znak i ime mjesta odvojeni. S druge strane, oznake članova MK klubova su u jednom komadu. Moto klub koji nije MC, ne smije stavljati natpis "MC" u svoje oznake. Nadalje, primanje u MC klubove je teži proces od primanja u MK klubove i obično ljudi koji žele ući u klub prolaze tri statusa - "hangaround", zatim "prospect" i na koncu postaju punopravni članovi.

Najjednostavnije pojašnjeno, hangaround bi značilo da nakon što vlasnik motora jače kubikaže iskaže volju za pripadnost određenom klubu MC skupine bude mu dozvoljeno "da bude u blizini", da iskaže poštovanje i suglasnost sa pravilima MC kluba. Nakon toga slijedi vrijeme nazvano prospect, vrijeme gdje pokazuješ želju za uspjehom, te konačno status punopravnog članstva. Naravno, proces je dvostran, što znači da uz svu volju pojedinca koji želi biti član određenog kluba MC skupine, može biti odbijen jer ga MC klub ne smatra zadovoljavajućim kandidatom.

Problemi na hrvatskoj moto sceni počinju od početka prošle godine kada su članovi Unije MC klubova pristupili svim moto klubovima i tražili prihvaćanje pravila ponašanja koji oni nameću ili će prestati postojati. Dosta klubova nije pristalo na takva pravila, pa su ili promijenili imena ili se udaljili sa scene.

Pod izlikom prihvaćanja pravila, poput promjene boja, kriju se dublji problemi, a to su za početak kontroliranje teritorija za djelatnosti kojima bi se bavili.

- Nema dilanja droge kao na zapadu, ili bolje rečeno nema još, ali postoje razni oblici "reketarenja" u smislu organizacije moto partyja. Znate kako to ide, ti organiziraj party, ali naši članovi će biti zaduženi za osiguranje, ili ti organiziraj party, ali mi ćemo "držati" šank i slično - otkriva sugovornik.

Hrvatski ogranak motociklističke skupine Hells Angels vodi najveću bitku za osvajanje teritorija, a svoju snagu temelje upravo na značenju koje ima ta najpoznatija svjetska motociklistička organizacija. Borba za prevlašću je već prešla nacionalne okvire i preselila se na susjednu Bosnu i Hercegovinu. Hells Angels Croatia MC je punila novinske stranice nakon sukoba s članovima Gremium MC iz Bosne i Hercegovine na zagrebačkom Plesu. Iako je službeno objašnjenje bilo da Gremium MC-u pripadaju i četnici, razlog je puno dublji, otkriva naš sugovornik. A to je kontrola teritorija. Uostalom, tko god zna pravila pripadnosti MC-u, znaju da nacionalnost ni vjersko opredjeljenje članova "bikerima" nisu bitni. Bitna je zajednička filozofija i pripadnost bratstvu.

- Objašnjenje o četnicima dobro je sjelo samo našoj policiji koja nije svjesna problema s kojima se tek treba susresti - upozorava sugovornik.

Sukob iz Hvara nastavljen u Sinju

Koliko je ozbiljan ulog svjedoči i sukob Hells Angelsa s pripadnicima Gremium MC-a na Hvaru. Nakon godinu dana u Sinju je nastavljen sukob, a stigli su i članovi iz Njemačke da pripomognu hrvatskoj podružnici! U javnosti je to uvijek prikazano kao sporadični incident, barska tučnjava, a pozadina problema nikoga ne zanima.- Bojim se da je već kasno preventivno djelovati, ekstremna struja u Uniji MC klubova je već sada toliko osnažila i uspjela nametnuti svoja pravila igre da će teško policija izaći na kraj s problemom kada eskalira do krajnjih granica. A eskalirat će, nema sumnje. Policija ne želi upoznati jaku subkulturu koja će joj u doglednoj budućnosti prouzročiti dosta glavobolja. Već sada su korak iza njih - uvjeren je sugovornik.

Na udaru Unije MC našli su se prije dvije godine i pripadnici MK Brod iz Slavonskog Broda. MK Brod je poznat po organizaciji najboljih moto partyja, izuzetnim bojama koje podsjećaju na oznake MC klubova, što je dovoljan "okidač" za Uniju MC klubova da im žele uvesti svoja pravila ponašanja. Pritisak je prevelik, ali Brođani se odupiru, toliko da je na posljednjem njihovom partyju policija čuvala Hells Angelse.

Grad Pula i Turistička zajednica podržavaju moto party

U Dalmaciji je teže osvojiti teritorij i nametnuti prisilom pravila, ali možda se utjecaj već osjeća u činjenici da je na zadnjem moto partyju u Sinju pojedinim klubovima, primjerice policijskom moto klubu Blue Knights bio zabranjen dolazak. S druge strane, ponovimo, Istra je gotovo kapitulirala, a posebice otkada su MC Twin Horn pristupili Uniji. Dok su se u Puli u organizaciji MC Twin Horn pod patronatom Grada i Turističke zajednice održavali najveći moto party za ovaj dio Europe pripadnici Unije MC klubova su se izborili za prevlast i osvojili teritorij pogodan za buduće aktivnosti.

Većina "bikera" su iznimni momci, ali pozitivna većina sve više uzmiče pred agresivnom manjinom koja nam u Hrvatsku donosi niz dalekosežnih posljedica. Mi nismo spremni na ono što dolazi, iako možemo naučiti puno iz iskustva mnogih europskih zemalja, upozorenje je našeg sugovornika dobro upućenog u ovu problematiku.

Na koncu dodajmo da na svaki pokušaj za čuti i drugu stranu medalje je odgovor "nemamo komentara".

Izvor:dalmacijanews.com