Ove godine nedostajat će oko 10 tisuća sezonskih radnika.

16.04.2018

Država u kojoj prihodi od turizma svake godine dostižu rekorde i koji su porasli na 8 milijardi i 700 milijuna eura u 2017., i dalje muku muči s nedostatkom radne snage.

Struka procjenjuje da će najkritičnije biti u špici sezone. Vjeruju kako će nedostajati oko 10 tisuća radnika. Pomoći neće niti dozvole za zapošljavanje stranaca, najviše do sada.

"Ove smo godine dobili kvotu od 4660 radnika. Do sada je iskorišteno 10 posto od kvote. Najveći deficit imamo u pomoćnim zanimanjima i nedostaje kuhara", kaže Iva Bahunek, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Ove godine, kao i prethodnih, najviše će stranih radnika stići iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. I to unatoč 174 tisuće nezaposlenih Hrvata. Ne isplati se, smatraju mnogi.

"Mislim da nije isplativo dugoročno raditi kao sezonac. Bolje je imati stalan posao i zaposlenje", smatra studentica Sara, a s njom se slaže i Leo. "Premala je plaća, previše se radi, pitanje je jesu li ljudi uopće plaćeni koliko je dogovoreno, pa nije ni čudo da ne mogu naći radnike. To je realnost."

 

Više na DNEVNIK.HR

loading...