Oštra poruka predsjednice: 'Poražavajuće je da Srbija dopušta skup Šešelja na mjestu zločina nad Hrvatima'

 Oštra poruka predsjednice: 'Poražavajuće je da Srbija dopušta skup Šešelja na mjestu zločina nad Hrvatima'
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović reagirala je na skup radikala u Hrtkovcima i poruke koje je od tamo poslao predsjednik Srpske radikalne stranke i haški osuđenik Vojislav Šešelj. On tvrdi da u Hrtkovcima nije bilo protjerivanja niti zločina nad Hrvatima početkom 90-tih.

"Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su imovinu i to nije deportacija, a poglavito nije ratni zločin", ustvrdio je Šešelj kojega je haški sud proglasio krivim za progon vojvođanskih Hrvata među ostalim držanjem huškačkih govora.

"Deseci tisuća vojvođanskih Hrvata morali su napustiti svoje domove 1990-ih godina zbog velikosrpskog progona te djelovanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovih istomišljenika. Poražavajuće je što srbijanska država u 2019. godini dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine.

Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo, neprihvatljiv povijesni revizionizam i rehabilitacija politike kojoj nema mjesta u suvremenoj Europi", poručila je predsjednica na svojem službenom Twitter profilu.

I dok je prošle godine skup u Hrtkovcima osiguravao velik broj policajaca, ove godine osiguranje je bilo minimalno. Također, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) od državnih tijela Srbije zatražio je zabranu održavanja kongresa radikala ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva. No, na te zahtjeve nije bilo službenih reagiranja.

vijesti.hr