FOTO  Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma u Splitu

Zvonimir Šeparović, Split

...obilježili Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma. Tom prigodom predstavjene su dvije knjige, prof.dr.sc. Zvonimira Šeparovića:Lustracija – rasvjetljavanjenasljeđa bivšeg totalitarnog komunističkog režima i HNES Etička osuda Tita i njegovih sljedbenika.

Nazočnim su se predstavili predsjednik HNES-a prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović i članovi HNES-a i HUB-a Josip Botteri Dini i Joško Čelan.

Na samom prestavjanju Zvonimir Šeparović je istakao da je jako tužan i žalostan jer nedostaju dvije osobe koje su isto tako bili istaknuti članovi HNES-a, Branimir Lukšić bivši gradonačelnik grada Splita i Slobodan Novak. Jedan se je borio za kodeks u Splitu, A drugi u Zagrebu.

Nismo od jučer niti smo od danas, nego imamo duga stoljeća državnosti. Kada tražite u enciklopedijama pojam totelarizam sve se svode na diktaturu. JednOpartijski sustav, jedna partija, jedan čovjek, jedan narod Hitler, Tito ili nasilje nad slobodom čovjeka ili Europa koja se naspavala i koja je dopustila da Hrvatska pati. Gledala je sva razaranja Dubrovnika Vukovara i ostalih gradova Lijepe naše. U Europi su se događala masovne pojave kršenja ljutskih prava smrti u koncetracijskim logorama, progoni na etničkom i vjerskom izdanju, povrede slobode tiska i to su sve totelaristički režimi.

Ne može se riječima prenjeti i opisati kako je sinoć bilo na prestavjanju ovih vrijednih knjiga Hrvatske povjesti nego ih treba uzeti i pročitati.

Na prestavjanju knjige je bio nazočan naš pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra koji je krasno slovio stihove svoje pjesme Stina kralja Zvonimira,a  onda je cjela dvorana i zapjevala tu pjesmu.

Na predstavljanju su bili predstavnici iz političkog i javnoga života Luka Podrug, Ivica Radošević, Ranko Topić i mnogi drugi.

Knjige su se prodavale po promotivnoj cjeni od 50 kuna. Žalosno je što ovaj događaj nije popratila Hrvatska radio televizija koja je bila pozvana.

Tekst i foto by:Ivica Lozina