Slučaj atentata na Leutara se ponovno otvara?

No, iz Tužiteljstva nisu mogli reći znači li to da će istraga o ubojstvu visokog dužnosnika sigurnosnih struktura BiH biti ponovo aktivirana, imajući u vidu da ima sve elemente terorističkog napada, i to 14 godina nakon ubojstva.

S obzirom na to da se djela terorizma procesuiraju u Državnom tužiteljstvu, očekuje se da će najveća istražna institucija u državi ovaj predmet uzeti u daljnje postupanje ukoliko bude ocijenjeno da Leutarovo ubojstvo predstavlja teroristički čin.

Bez komentara

Uprkos insistiranju da se očituju o tom pitanju, u Tužiteljstvo BiH jučer su uporno ponavljali da je jedina informacija s kojom mogu izaći u javnost ta da se predmet nalazi na ocjeni.

Zbog toga nisu mogli komentirati ni informacije da je Leutarovo ubojstvo povezano s istragama koje je provodio, nisu mogli odgovoriti u kojoj fazi je ocjena predmeta, kada bi mogla biti okončana niti se očitovati o našim saznanjima da tu ocjenu zapravo rade već godinama! Naime, takvu tvrdnju jučer je u izjavi za "Dnevni avaz" iznio Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

"Znam da se predmet u vezi s ubojstvom Leutara nalazi u Državnom tužiteljstvu, a jesu li oni išta uradili, imaju li namjeru, ne znam. Taj predmet kod njih stoji tri-četiri godine, možda i više", kazao je Lukač.

Na molbu da prokomentira informaciju da će predmet biti procesuiran na državnom nivou ukoliko bude svrstan u djelo terorizma, Lukač kaže da "to nije bitno".

"Bitno je nešto drugo: da je s policijskog stajališta taj slučaj rasvijetljen 2000. godine, da su podnesene kaznene prijave protiv osoba koje se sumnjiče da su izvršile to djelo. Druga je stvar što te osobe na sudu nisu osuđene, s obrazloženjem da su dokazi koje je tužitelj prezentirao nedovoljni za osuđujuću presudu. Prema tome, ne znam šta Državno tužiteljstvo sada može uraditi", potcrtao je Lukač.

Sve karakteristike

Zamoljen da ocijeni je li ubojstvo Joze Leutara terorističko djelo, profesor na sarajevskom Fakultetu kriminalističkih nauka Mirsad Abazović kaže da, u kontekstu novonastale situacije, ne želi ništa prejudicirati, ali da se, s naučnog stajališta, to djelo može podvesti pod terorizam.

"Moglo bi se raditi o terorističkom činu. Naime, radilo se o upotrebi eksplozivnog sredstva, napadnut je funkcioner, čin je izveden na javnom mjestu, što podrazumijeva da mogu stradati nevini, a u izvjesnom smislu postoji i politička poruka i sijanje straha. Prema definiciji, to su elementi koji predstavljaju terorizam", objasnio je prof. Abazović.

Oslobođena šestorica optuženih

Atentat na Jozu Leutara izvršen je 16. ožujka 1999. u sarajevskom naselju Ciglane. Od posljedica ranjavanja preminuo je 12 dana kasnije. U istrazi policijskih agencija utvrđeno je da je podmetanje eksploziva u službeni automobil bilo djelo profesionalca ili više njih.

Od 2000. do 2002. godine u Županijskom sudu u Sarajevu vođen je proces protiv šestorice optuženih - Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića Come, Željka Ćosića, Zorana Bašića, Jedinka Bajkuše i Marija Miličevića Baje. Međutim, svi su zbog nedostatka dokaza oslobođeni optužbi.

Dnevni Avaz