Požar u Notre-Dameu nije podmetnut

katedrala Notre-Dame
No istražuju se i druge mogućnosti, među kojima kvar električnih instalacija i odbačen opušak cigarete, dodaje pariško državno odvjetništvo u priopćenju u kojemu navodi da će nastavak istrage povjeriti trima istražnim sudcima. Potonji raspolažu većim ovlastima u istrazi, a napose mogu podići optužnicu protiv eventualnih počinitelja za nemar. "Premda su uočeni stanoviti propusti (...), provedena predistraga" ne omogućuje "zasad da se utvrdi uzrok požara", rekao je pariški državni odvjetnik Remy Heitz.

"Nekoliko je pretpostavki privuklo pozornost istražitelja, pa tako i ona o električnom kvaru i o neugašenom opušku, ali zasad ne možemo dati prednost nijednoj", napisao je. Kriminalistički istražitelji su "saslušali stotinjak svjedoka", napose radnika, čuvara, direktora tvrtka zaposlenih na gradilištu i čelnika biskupije.

Požar koji je 15. travnja buknuo u katedrali potresao je svijet i potaknuo kampanju solidarnosti kako bi se sačuvao i obnovio taj simbol francuske prijestolnice. Spomenik koji je na listi UNESCO-ve kulturne baštine ostao je bez vrha tornja, krovne konstrukcije, sata i dijela stropnog luka. Prva misa nakon požara služila se 15. lipnja, a na njoj je sudjelovao uzak krug ljudi.

vecernji.ba