Pogibija rudara: Mijo je bio najvedriji duh povratka Hrvata u ovaj kraj

rudar, pogibija
...Marice i Nikole (ubojica najprije priznao ubojstvo pa ga onda sud oslobodio zbog nedostatka dokaza) u hrvatskom selu Ratanj, nadomak Kraljeve Sutjeske, u kakanjskoj općini, nova tragedija.

Dvojica sinova

U teškoj rudarskoj nesreći u jami Begići-Bištrani, Rudnika mrkog ugljena Kakanj, skupa s trojicom svojih kolega poginuo je i hrvatski povratnik Mijo Stojčić(39). Da cijela priča bude još bolnija, njegova supruga je u devetom mjesecu trudnoće i nosi blizance te bi se već sljedećeg tjedna trebala i poroditi, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Tako će se skoro i poklopiti vrijeme Mijinog pokopa i rođenja njegovih blizanaca koje, nažalost, neće ni vidjeti kao ni djeca svog oca. Iza tragično stradalog Mije Stojčića ostala su i dva sina, devetogodišnji Ilija i dvanaestogodišnji Mateo. To znači da će u konačnici uz šokirane roditelje Iliju i Jelku te suprugu Luciju iza ovog vrijednog i uvijek veselog hrvatskog povratnika ostati četvero male djece. Sudbina je htjela da se skoro rođenje blizanaca u obitelji Stojčić preko noći pretvori u tragediju i veliku tugu od koje će se cijela obitelj i rodbina pokojnog Mije teško i oporaviti. Otišao je u treću smjenu u jamu Begići-Bištrani i nije se više vratio svojoj djeci, supruzi i roditeljima. Šok i nevjerica u ovoj prvoj kompletnoj povratničkoj obitelji u hrvatsko selo Ratanj koje je i danas porušeno i napušteno.

Godinama bez posla

Od prijeratnih stotinjak kuća u Ratnju je obnovljeno tek desetak kuća i u ovo se selo vratilo tek nekoliko hrvatskih obitelji. Među prvima su se vratili upravo Stojčići pa se Mijo tu i oženio i zasnovao obitelj. Rodilo im se prvo pa i drugo dijete i ova se obitelj stabilizirala i počela disati punim plućima na svom imanju. Tragično stradali Mijo godinama je bio bez posla, s dvoje djece i suprugom strpljivo je čekao da se pojavi neka prilika za bilo koji posao i plaću kojom bi se svi prehranjivali i egzistirali u još uvijek porušenom Ratnju. I prije dvije godine Miji se otvorila mogućnost zaposlenja u rudniku, a što je s veseljem i prihvatio u nadi da će to radno mjesto biti neko najbolje rješenje za opstanak ove obitelji. Ovog ljeta sreći u obitelji Stojčić nije bilo kraja kad se doznalo da Mijina supruga Lucija nosi blizance. Svi su bili na nogama i pripremala se velika fešta za dolazak na svijet još dva nova člana u ovoj vrijednoj hrvatskoj povratničkoj obitelji. I umjesto velikog veselja uslijedila je tragedija i situacija u kojoj se na jednoj strani mora slaviti rođenje djece, a na drugoj bolni odlazak glave obitelji. "Otišao je naš veseli i raspjevani duh... Dragi Mijo neka i na nebu budeš veseo i raspjevan i neka imamo trajnu uspomenu na svaki trenutak proveden s tobom... Dragi Bože, daj vječno počivalište našem Miji koji je bio dio svakog našeg slavlja i svih naših skupova... Dragi Mijo nikada te nećemo zaboraviti...", samo su neke od poruka koje obitelji ili preko društvenih mreža ljudi šalju i ostavljaju Mijinoj rodbini i brojnim prijateljima iz cijele BiH, Hrvatske i dalje po Europi. Od malih je nogu Mijo pjevao i svirao šargiju i violinu te mu je to skoro bila i profesija, a osobito u vrijeme dok nije dobio posao u rudniku u kojemu je eto i okončao svoj život. Skoro da i nije bilo svadbe ili nekih drugih skupova i slavlja na kojima Mijo nije svirao violinu ili pjevao s kolegama. Najljepša je stvar bila to da je sada već pokojni Mijo posljednjih nekoliko godina svirao i pjevao sa svojim sinovima, a što je bila prava atrakcija među Hrvatima Kaknja i Kraljeve Sutjeske razasutim po Hercegovini i Hrvatskoj, ali i dalje u zapadnoj Europi. Tako je Mijo s ocem Ilijom i bratom Markom te kolegama iz dijaspore aktivno sudjelovao u tradicionalnom susretu Ratanjaca i naravno nije moglo proći bez pjesme i svirke sa svojim sinovima. Imao je Mijo planove da osnuje i bend sa sinovima i da tako vječno traje veselje i pjesma u ovoj obitelji. No, tragična smrt u Rudniku mrkog ugljena zauvijek je prekinula sve Mijine planove i snove i njegovu želju da doživi starost sa svojom obitelji u svom Ratnju.