Monstrum iz Konjica dužan obitelji Anđelić 100.795 KM

muamer topalović, vehabije, muamer topalović, krvarina
potvrdili su Večernjem listu u Općinskom sudu Konjic. Sutkinja Jasmina Pašić jučer je djelomično uvažila odštetni zahtjev devet članova obitelji Anđelić, i to Marinka, Ruže, Šime, Ivana i Mire Anđelić, te Luce Kaleb, Ivanke Medunić, Ljubice Kralj, Anđe Stojanović, dok je odbijena maloljetna I.S., koja je svjedočila zločinu, piše Večernji list.

Ni upola od traženog

Kako stoji u tužbenom zahtjevu, sve ih zastupa mostarski odvjetnik Davor Šilić, koji je u svome zahtjevu tražio da su tuženi dužni solidarno isplatiti provotužitelju Marinku na ime ukupne štete iznos od 100.000 maraka. Ostali traže iznos od još po 40.000 maraka, ukupno 360.000 maraka, zbog duševne boli pri gubitku bliskih srodnika.

Međutim, kako kažu iz ovog suda, jučerašnja odluka glasi ovako: Marinko Anđelić zbog gubitka oca i dvije sestre dobiva naknadu 26.000 maraka, a zbog umanjenja opće životne aktivnosti 40.000, te za pretrpljeni strah i bol po 3,6 tisuća maraka, što je ukupno 73.200 maraka.

Ruža Anđelić zbog gubitka članova obitelji 40.000 maraka, a ostalih njih sedam po 12.000 maraka (ukupno 84.000 maraka). Sudski troškovi iznose 4.390,65 maraka.
Krvarina za slobodu

Kako je već ranije pisao VL, zločinac Muamer Topalović (36), koji trenutačno leži 35 godina u Zenici zbog trostrukog ubojstva hrvatskih povratnika, Anđelka (68) i njegovih kćeri Mare i Zorke, a teško ranio sina Marinka na Badnju večer 2002. u Kostajnici kod Konjica iz "ideološko-vjerskih pobuda", prethodno je poslao obitelji Anđelić pismo nudeći nagodbu:

"Ja vam nudim dogovor: ja sam musliman i poštujem samo šerijat. Po šerijatu ja vama jesam dužan isplatiti krvarinu (to što vi nazivate materijalnom štetom), ali tada ja moram biti slobodan čovjek.

Da pojasnim: Vi preko svoga odvjetnika da pogurate moju slobodu, a ja vama isplatim krvarinu. Možda se pitate odakle mi toliki iznos ako sam već ranije naveo da ga nemam. Spomenuo sam imovinu koja se ne vodi na moje ime, ali imam brojnu obitelj, a što je najvažnije, imam na slobodi svoju braću i prijatelje, svoje istomišljenike koji su spremni skupiti taj novac.
Većina te moje braće povezani su u razne organizacije i raspolažu velikim financijskim sredstvima. Ako odbijete, puno gubite..."

Teroristički akt

Također, zanimljivo je da pravni zastupnik Federacije BiH Jakov Dujić tvrdio kako tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan "jer se ne radi o terorističkom aktu pojedinca, nego o ubojstvu koje je izvršio Muamer Topalović, pripadnik vehabijskog pokreta iz Konjica". Konačno, predstoje daljnje reakcije stranaka u ovom maratonskom postupku, a najvjerojatnije i žalbe.