Jurio i zgazio curu na motoru: Nije joj niti pokušao pomoći

Toni Vantić (45) iz Slatina na Čiovu još je ogorčen zbog smrti kćeri Anamarije (18), koju je prije dvije godine automobilom usmrtio Tomislav Zrno (22) iz Arbanije.

Čekao je dvije godine da podignu optužnicu, a suđenje će napokon početi danas. Njegov ishod plaši Tonija jer se boji da Tomislav neće dobiti primjerenu kaznu.

- Gotovo svakodnevno smo svjedoci kako ljudi koji su nekoga ubili u prometu dobivaju minimalne ili uvjetne kazne. Stoga apeliram da suci izriču strože kazne koje bi djelovale preventivno na mlade vozače kad požele nagaziti gas - smatra.

Ležala je u moru, a taj momak je uzeo mobitel i nazvao brata. Nije joj niti pokušao pomoći

Tomislav Zrno je toga kobnog dana na predjelu Gradina pretjecao kolonu vozeći 50 kilometara na sat brže od dopuštenog. Izgubio je kontrolu nad vozilom, udario u zemljanu uzvisinu uz cestu i okrenuo se na krov. Klizao je na krovu gotovo sto metara i udario u Anamariju, koja je skuterom išla na posao u Trogir. Od siline udarca odmah joj je ispala kaciga, a ona je odletjela na oštre stijene četiri metra ispod ceste. Probila je lubanju, polomila ruke i noge te zdjelicu i ozlijedila prsni koš.

- Ležala je s licem u moru, a taj momak joj nije ni pokušao pomoći nego je nazvao brata mobitelom. No, Državno odvjetništvo nije ga optužilo za nepružanje pomoći nego samo za prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom - ljutit je Toni.

No, tu nije kraj nelogičnostima. Iako za slična kaznena djela policija vozače zna pritvoriti i oduzeti im dozvolu, Tomislav je bio pošteđen obiju tih sankcija. Ni dana nije proveo u pritvoru te i dalje neometano vozi auto.

Gledali smo je kako u bolnici leži otvorenih očiju. Bila je nesvjesna i polako je umirala

Tomislav nije nijednom posjetio Anamariju, koja je deset dana u bolnici ležala u komi, niti se ikad ispričao njezinim roditeljima. Njezin sad četverogodišnji brat još se ponekad sjeti sestre i upita roditelje gdje je.

- Ti su mi dani bili najgori u životu. Gledati je u gipsu, nesvjesnu i širom otvorenih očiju kako polako umire - kaže potreseni otac. On i supruga bili su uz nju kad je umrla, u četiri sata, u isti sat kad se i rodila.

Toni je svjestan da Tomislav to nije namjerno učinio, ali mu je kćer ubio ne poštujući ljudske ni zakonske norme i zbog toga mora biti kažnjen.

- Kad bi mu i izrekli najveću kaznu, onu od šest godina, to nije ništa u usporedbi s onim što nam je napravio. On će nastaviti sa svojim životom, a naša Anamarija će živjeti samo u našim sjećanjima - kaže Toni.

Na Facebooku odaju počast i dvije godine nakon nesreće

Anamarijini prijatelji i obitelj na profilu na Facebooku koji je otvoren nakon njene smrti ostavljaju poruke u kojima se prisjećaju poginule djevojke.

Nakon prometne nesreće njeni prijatelji su organizirali akciju darivanja krvi za nju. No, Anamarija nije izdržala. Preminula je deset dana nakon nesreće. Obitelj kaže kako ih mladić koji je skrivio nesreću nikad nije nazvao i izrazio im sućut.

24sata.hr