Imena osumnjičenih u automafijaškoj akciji Kamen

auto mafija, imena, kamen
Hobotnica je bila na području Tuzle, a krakovi su joj dopirali do svih granica, pa tako i do Hercegovine. Nakon pretrage, u Tužiteljstvo BiH u Sarajevu privođeni su stari znanci policije. Neslužbeno, među njima su se našli i vlasnici hercegovačkih autootpada Berko Musa iz Širokog Brijega, Ivica Karamatić zvani Ita iz Posušja i Željko Palaca iz Gruda te vozač Admir Kovačević iz Mostara. U Kiseljaku je pak pretražen autootpad oca Bože i sina Srđana Nikolića, a priveden je i Josip Rašo, koji je policiji nekoliko puta bio prijavljivan kao ucjenjivač pri otkupu ukradenih automobila, piše Večernji list.

I prije su na tom otpadu pronalaženi ukradeni dijelovi vozila, ali su se vlasnici opravdavali da su radnici, bez njihova znanja i traženja dokumenta, otkupljivali sporne stvari. Kako se sumnja, ovaj hobotnički krak tijesno je surađivao sa Sarajevom i istočnom Bosnom. Drugi je krak vodio prema Banjoj Luci i Zvorniku, u kojem je uhićeno deset sumnjivaca.

"Ako se ne obavi otkup od vlasnika ukradenih automobila, što bi značilo plaćanje do 20 posto stvarne vrijednosti plijena, automafijaši bi pravili krivotvorene dokumente i vozila krijumčarili u Srbiju, u kojoj su se prodavali po tržišnoj cijeni", kaže izvor iz policije. Prema riječima Borisa Grubešića, glasnogovornika Tužiteljstva BiH, u ostvarivanju akcije sudjelovalo je nekoliko stotina policajaca.

"Istraga u ovom predmetu traje već šest mjeseci, a sumnja se da su pripadnici kriminalnih skupina u tom razdoblju ukrali nekoliko stotina vozila. Uglavnom su to luksuzni automobili i dovoljno je reći da je "golf pet" bio njihova najniža klasa", zaključio je Grubešić.