Zbog niskih temperatura moguća je poledica na cestama

snijeg
Izdvajaju se dionica autoceste A-1 Tarčin-Jošanica, gdje je brzina ograničena na 80 km/h, kao i magistralne ceste Sarajevo-Foča, Sarajevo-Olovo, Kiseljak-Kaonik, Gornji Vakuf-Rama i Bugojno-Novi Travnik.

Zbog nižih temperatura moguća je mjestimična poledica, pa iz BIHAMK-a vozače mole za pojačan oprez.

Posebno izdvajaju ceste u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na cestama u južnim i jugozapadnim krajevima, upozorava se na jake udare vjetra.

Vidljivost je zbog magle smanjena na cestovnom pravcu Bihać-Bosanska Krupa-Bosanska Otoka. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, skreće se pažnja na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolnik.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktualni na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prijelazima tijekom dana prometuje usporeno. Zadržavanja na ostalim graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacijski radovi i gdje je obvezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se cestovni pravci: M-17 Žepče-Nemila, M-6 Čapljina-Studenci, M-18 Tuzla-Priboj i R-414 Turbe-Banja Luka.

Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obvezno za sve kategorije vozila, priopćio je BIHAMK.