Slaven Raguž: Travnik mora biti dio političke strategije Hrvata, inače će postati SDA-ovski paradžemat

Slaven Raguž, priopćenje za javnost, priopćenje, HRS, Travnik

a osobito ne politike Bakira Izetbegovića koji od Travnika želi napraviti SDA-ovski paradžemat". Ovo je, pored ostalog, u svome izlaganju na tribini u povodu godišnjice potpisivanja Promemorije Hrvata Travnika rekao Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.
„Promemorija Hrvata Travnika je dokument s kojim Hrvati Travnika ne žele bilo što nekome nametati, nego jednostavno poručuju ovima što ne samo Travnik, nego i cijelu BiH smatraju svojim ekskluzivnim vlasništvom, kako ovdje žive i Hrvati, sa svojim nacionalnim i kulturološkim naslijeđem, te kako nema te sile koja će to naslijeđe bilo kakvim pritiscima ugušiti ili uništiti asimilacijom u kojekakav fiktivni bosansko-hercegovački kolektivni identitet" glavna je poruka Slavena Raguža na spomenutoj tribini.

Poručio je kako i hrvatska politika mora podnijeti dobar dio odgovornosti za činjenicu što je Travnik ostao sam u borbi za rješavanje problema statusa Travnika kao grada, osobito kada se radi o paralelizmima sa gradom Mostarom:
„Na primjer, glasovanjem u Parlamentu Federacije s kojim su hrvatski zastupnici inicirali i podržali da se u Mostaru proračun donosi na način da ga mora supotpisati načelnik za financije, praktično s pravom veta, hrvatski zastupnici ne samo da su izdali nacionalne interese, nego i pokazali kako ih nije briga za mjesta u kojima su Hrvati manjina. HRS je još krajem 2014. godine tražio, kad se već ide u besmisao ovakvih protuustavnih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, da se isti model zatraži i za Travnik. No, prijedlog je ignoriran" naglasio je Raguž

Kao najbolji primjer kamo može odvesti nedosljednost u hrvatskoj politici naveo je govor Bakira Izetbegovića sa manifestacije 25 godina ABiH u Travniku. Tom prigodom, Izetbegović je izrekao toliko notornih izmišljotina i neistina, da je nevjerojatno kako nitko od hrvatskih zastupnika nije reagirao. Izetbegović je pored ostalog izjavio kako su „7. i 5. Korpus ABiH dokazali su da su časni ratnici, viteškog i gazijskog duha, poput Mehmeda Alagića, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje. Svojim herojstvima protiv udruženog agresora ne samo da su oslobodili Kupres i sva mjesta, nego su primorali HVO da umjesto VRS-a surađuju sa Armijom BiH."
„Kada Izetbegović misli o herojstvima, vjerojatno misli o ritualnim smaknućima Hrvata i Srba u Miletićima, Mehurićima, misli na pokolj civila u Maljinama, na zatočenja i mučenja na tvrđavi u Travniku i drugdje. Pod viteštvo Mehmeda Alagića vjerojatno misli za njegov opus kao zapovjednika u Križančevu selu. Pod gazijskim duhom vjerojatno misli na Abu Ajama, vođu logora mudžahedina u Mehurićima koji je izjavio kako njima vjera brani imati zarobljenike, pa makar žene i djecu, pa ih moraju ubijati, te da on ne odgovara nikome osim Aliji Izetbegoviću" rekao je Slaven Raguž, dodavši podatke o tome kako u Travniku u odnosu na popis 1991. danas u živi preko 5000 više Bošnjaka, dok je preko 11000 Hrvata manje, a Srba preko 7000 manje, što ponajbolje dokazuje tko je radio „udruženu agresiju", a tko se branio.

„Sa ovoga mjesta bih poručio ne samo Izetbegoviću, nego i Tahiru Lendi koji govori o 25 godina viteštva ABiH u Travniku: prije točno 25 godina u Bijeljini, Alija Izetbegović je izjavio kako JNA nije okupatorska sila i kako u BiH rata neće biti. Od kuda onda 25. godišnjica ako prije 25 godina rata nije bilo? Lendo kaže kako je obljetnica ABiH obljetnica svih građana Travnika, a na proslavi program islamske vjerske zajednice Travnika. Je li to nastavak one ratne strategije Travnika kao najveće islamske zajednice u Europi?".

Svoje izlaganje Raguž je završio porukom kako Travnik mora biti dio političke strategije svih Hrvata u BiH, te kako Promemorija mora biti sastavni dio te strategije. Apelirao je na dosljednost u provedbi hrvatske politike, kako se ne bi ponavljali slučajevi poput onoga kada se i uz pomoć ruku hrvatskih ministara uzurpiralo zemljište u vlasništvu nadbiskupije u Travniku, za izgradnju Arhiva Bosne. Travnik ne smije biti ostavljen sam, i hrvatski političari moraju konačno zaboraviti osobni interes i početi raditi na interesu svoga naroda. U protivnom, Travnik bi mogao postati SDA-ovski paradžemat, što je nekome očigledno u cilju.

HRS