Šefu policijske agencije u BiH optužnica zbog prosvjeda u veljači

Tužiteljstvo BiH, Sipa, Goran Zubac
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zubca kojega se tereti za nesavjestan rad u službi, izvjestila je u četvrtak TV Federacije BiH (FTV).

Pozivajući se na izvore iz državnog tužiteljstva, FTV navodi kako je ovaj visoki policijski dužnosnik optužen jer je odbio angažirati posebnu postrojbu SIPA-e da bi se spriječio napad i paljenje zgrade Predsjedništva BiH tijekom prosvjeda koji su u Sarajevu organizirani 7. veljače.

U optužnici podignutoj nakon tri i pol mjeseca istrage navodi se kako je utvrđeno da je Zubac opetovano odbijao odgovoriti na zahtjeve za pomoć u sprječavanju napada prosvjednika na zgradu Predsjedništva BiH koje mu je upućivao tadašnji ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović.

To je ranije u javnim istupima potvrdio sam Selimović ističući kako je Zubac ignorirao ono što mu je bila zakonska obveza a tadašnji zapovjednik posebne postrojbe SIPA-e Mirsad Vilić je potvrdio kako su njegovi policajci bili spremni djelovati no ravnatelj agencije im to nije dopustio.

Ukoliko bi bio osuđen na temelju ove optužnice Zubac bi mogao dobiti od jedne do deset godina zatvora.

Prije preuzimanja dužnosti ravnatelja SIPA-e Zubac je bio na čelu policije u Trebinju.

Mediji u BiH ga opisuju kao osobu blisku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Hina