FOTO  Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao s apostolskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Luigijem Pezzutom

Marinko Čavara, BIH
...vojnim biskupom, mons. Tomom Vukšićem, rektorom sjemeništa „Petar Barbarić" u Travniku, don Željkom Marićem, te s ministricom financija Federacije BiH i zamjenicom premijera Federacije BiH Jelkom Miličević.

Rektor sjemeništa „Petar Barbarić" u Travniku, don Željko Marić ustvrdio je da je Dom za ljudska prava još 2002. godine donio odluku kojom je utvrđeno da je Vrhbosanska nadbiskupija diskriminirana jer općinske vlasti nisu jednako postupale u vraćanju imovine Crkvi i Islamskoj zajednici u općini Travnik.

Naglašeno je da je 1997. i 1998. godine sva oduzeta imovina vraćena Islamskoj zajednici u Travniku, a Katoličkoj crkvi imovina nije vraćena ni nakon odluka Ustavnog suda BiH iz 2012. godine.

Tijekom sastanka razgovaralo se o nelegalnom izvođenju teških građevinskih radova na vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije bez suglasnosti vlasnika zemljišta i o neprovođenju odluke Ustavnog suda o vraćanju Vrhbosanske nadbiskupije u pravo posjeda.

Ministrica Miličević kazala je da je ovo pitanje već problematizirano i da se mora inzistirati na provedbama odluka suda Federacije BiH i da federalna Vlada nema zakonsku obvezu financiranja školskih objekata.

Apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto istaknuo je potrebu da se snage usmjere na rješavanje problema i ostvarivanja pravičnosti kako bi cijeli objekt sjemeništa „Petar Barbarić" u Travniku bio u funkciji.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da se odluke sudova moraju provoditi i svima omogućiti korištenje vlastite imovine bez ikakvih drugih uvjetovanja.