Prava Hrvata u BiH se moraju poštivati!

Papa to je, uz ostalo, poručio novoimenovanom hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici prof. Filipu Vučaku prigodom primopredaje vjerodajnica, piše večernji list.

Zanimanje Hrvatske

Kako je navela Katolička tiskovna agencija, Sveti Otac je ‘pohvalio zanimanje Hrvatske za Hrvate u Bosni i Hercegovini, da se poštuju njihova narodna prava'. "Zadovoljan sam jer će Hrvatska pridonijeti dijalogu i razumijevanju među narodima različitih tradicija koji su stoljećima zajedno živjeli", poručio je Papa. Kako se doznaje, Sveta Stolica informirana je o tome da se prigodom posljednje uspostave vlasti u Federaciji BiH ignorirala većinska hrvatska politička volja, čime je gotovo cijeli jedan narod ostao bez svojih legitimnih zastupnika. Sveta Stolica je u porukama državnog tajnika Tarcisija Bertonea i šefa vatikanske diplomacije Josepha Mambertija dobila vrlo jasno ohrabrenje za svoj europski put, ali uz istinsko uvažavanje tri narodna identiteta.

Pri tome je posebno istaknuta uloga Hrvata, koji su u najvećem broju katolici. Uz ostale, nedvosmislenu poruku nedavno je uputilo šest biskupa u BiH, dvojica franjevačkih provincijala te četiri časne sestre poglavarice sestarskih redovničkih zajednica. Oni su istaknuli da se hrvatski narod nastoji potisnuti na margine i gotovo osporiti njegova konstitutivnost. ‘Gdje je granica ekonstituiranja Hrvata'?, upitali su se čelnici Katoličke crkve u BiH. Sveta Stolica je i do sada iskazivala živu brigu za državu BiH, napose za Hrvate katolike, što je ponajprije bila zasluga apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Alessandra D'Errica koji je vrlo otvoreno pozivao na izgradnju mira temeljenog na pravednim rješenjima. To se svjedoči i imenovanje triju biskupa u posljednjih godinu dana iz BiH - mons. Petra Rajiča, mons. Marka Semrena i mons. Tome Vukšića, ali i provedbom važnih međudržavnih sporazuma o odnosima dviju država te posljednja oko uspostave Vojnog ordinarijata u BiH.

Posjet pape

Ovdašnji katolici, s druge strane, zahvalni su svime što čini Sveta Stolica te se potajno nadaju da bi, uz posjet Hrvatskoj, Benedikt XVI. mogao uskoro pohoditi i Mostarsko-duvanjsku biskupiju nakon što je njegov prethodnik papa Ivan Pavao II., i skori blaženik, u dva navrata bio u BiH - u Sarajevu i Banjoj Luci.