Picula : Federalizacija može osigurati jednakopravnost svih naroda u BiH

picula
Eurozastupnik, Tonino Picula, rekao je za N1 da se federalizacijom može osigurati jednakopravnost svih naroda.

"Ne bih želio doprinositi glasinama, ali mislim da amandmani koji stoje u tesktu rezolucije i koji počivaju na očuvanju principa federalizacije ne mogu dovesti u pitanje funkcioniranje države. To može samo biti pokušaj stvaranja efikasnije države. Ne može se koristiti kao politička optužba "federalizacija" kada pola države u svom nazivu ima ime Federacija. Radi se o nečemu drugome. Danas je bio radni sastanak predstavnika svih političkih grupa u Parlamentu. Ovo je usuglašavanje prije nego tekst rezolucije bude predstavljen Parlamentu sljedeći tjedan", kazao je Picula.

"Ne bih mogao ići u detalje, zastupnici predlažu amandmane, predsjednik sluša i po svom nahođenju i u suradnji sa zastupnicima još radi na tekstu", dodao je.

Idu li amandmani s ciljem da se otvori pitanje promjene Ustava BiH, tj. otvaraju li pitanje prekompozicije BiH i stvaranje trećeg entiteta?

"Treba sačekati da tekst rezolucije o BiH bude potpun. O budućem izgledu BiH će odlučiti oni koji žive u BiH i njihovi politički predstavnici. Europski predstavnici imaju obvezu redovito izvještavati o onome što se događa u BiH i da upućuje na procese koje su zastali na pola puta. Sve ono što je doista kontroverzno u zemlji mora naći svoje mjesto u tekstu, ali mislim da ne treba ići predaleko s tumačenjem ovog dokumenta", poručio je Picula