OSVRT Tko je trovač ili: „Brato, ko zavadi?

Željko Komšić, Bakir Izetbegović
Njome je ironizirana povijesno ljekovita metoda pomirbe nakon sukoba, kojom se abolira odgovornost za rat sukobljenih strana, svaljivanjem krivnje na nekog trećeg- makar i imaginarnog. Na tu mostarsku „ljekovitu travu" neodoljivo je podsjetila izjava Bakira Izetbegovića kako su odnosi DF i SDA „u početku bili dobri, a onda ih je netko namjerno trovao". On nije, veli, povrijedio Komšića, netko je drugi- odnosno treći.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

A Komšić začas plane. Potapšeš ga po ramenima, kažeš da je patriota, i da će prihvatiti omjer u Federalnoj vladi 6:4 za Čovića, a on se odmah naljuti. Pa ode u Mostar na sastanak s Nikšićem na skup o ujedinjenju ljevice, pa desnicom s "juga Bosne" „ošamari" Bakira: „Ti meni ja patrota, jel? Pa ja opet u rov, a ti u trezor? Jel, to hoćeš", pljusnu dječaćić- patriota Babina sina.

A Bakir primi šamar, pa opet zove Komšića da se vrati, jer nema kud.

Kad se ono Komšić naljutio i odjurio iz Predsjedništva u nepoznatom pravcu, Bakir se bacio u potragu za novim partnerima. Nudio javno koaliciju Nikšiću, a ovaj se samo podsmjehnuo. Radončiću nije nudio ništa. S njim bi u vlast samo preko njega mrtvog, a i ovaj s njim ni u džamiju ne bi, a kamoli u vlast. A ostali? Kad je sve zbrojio- jedva dobaci do 50 zastupnika- tanke većine, pod uvjetom da bi Sefer Halilović uopće htio s onim koga je u ratu htio smaknuti. Bar tako Sefer tvrdi

Kad je zaključio kako izlaza nema, Bakiru se ukaza svijetlost s istoka, pa riješi skoknut do Istanbula, kod Erdogana na jahtu, malo se opustiti i savijet od "prvorazrednog muslimanskog lidera" zatražiti, kako, opet, osjetljivog Željka namamiti. Teško je pretpostaviti je li ga „naš predsjednik" savjetovao da u igru ubaci nekog trećeg- „trovača", ili se Bakir zagledan u Bosfor sam dosjetio one mostarske „'Ko zavadi brato". Elem, Bakir je odlučio na mostarski Komšićev šamar odgovortii mostarskom pomirbenom, samo da Željko ne padne Nerminu u zagrljaj. Onda bi sve džaba bilo.

Sad Željko sigurno razmišlja tko je trovač, na koga je Bakir mislio? Je li s ljevice ili s desnice? Ako je s lijeva- osnovano je sumnjati da je Nermin, koji Željka hoće zavaditi s Bakirom radi povijesnog zadatka ujedinjenja ljevice, opet ne zbog ljevice, već zbog obrane Bosne.

Ako je s desna onda je Dragan, nema ‘ko drugi biti, jer desnice nema u Bošnjaka. On namjerno ne popušta ispod šest da bi Bakir popustio, a Željko se naljutio.

E, sad, o Nikšićevom SDP-u u priopćenju Glavnog odbora SDA, nema ni spomena, (gdje ćeš mu u, po Titi, bratsku partiju dirati, to bi Željka moglo još više ražestiti) pa bi po sistemu eliminacije Nermin trebao otpasti kao osumnjičenik.

Ako ne skonta na prvu da je Dragan „trovač"- Željku će se sigurno upaliti lampica kad pročita priopćenje GO SDA, u kojem fino piše da HNS "unosi nemir" i zagovara nastavak „etničke podijele Bosne i Hercegovine". E, ta će Željka pogodit u onaj patriotski živac- protiv koga se on s Bakirom treba udružiti u patrotsku frontu za obranu Bosne.

Samo šta će Bakir, kad s onim s čim vrati Željka za pregovarački stol, otjera Dragana- dobit će patriotsku frontu- ali puče mu "kralježnica vlasti". /HMS/