Opasno po život: Lijek koji izaziva srčani i moždani udar u slobodnoj prodaji diljem BiH

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvještena je o riziku korištenja lijeka "diklofenak", za koji su britanski stručnjaci zatražili svjetsku zabranu jer povećava rizik od infarkta za 50 posto!

Direktorica ove agencije Nataša Grubiša kazala je za Dnevni avaz, da ovog lijeka u BiH ima te da se u većini slučajeva "diklofenak" koristi za ublažavanje reumatskih tegoba, trenutnih bolova kao i kod problema s artitisa.

- Dobili smo obavijest o zabrani koju su tražili britanski stručnjaci i mi ćemo, naravno, postupiti prema preporukama Europske agencije. Dosta proizvođača ima registriran ovaj lijek u različitim farmaceutskim oblicima, u gelu i tabletama različite jačine. Mislim da je uvelike zastupljen, ima ga i u bolnicama, domovima zdravlja - navela je Grubiša.

Ona dodaje da nije bilo prijavljenih neželjenih reakcija, ali da ovaj lijek ima dosta nuspojava i da su svi navedeni u priručniku.

- Ne mogu reći da će lijek biti povučen iz prodaje, ali svakako ćemo postupiti onako kako europsko tržište bude uradilo. Farmaceut je dužan upozoriti pacijenta na način uzimanja lijeka i koliko dugo ga može koristiti - pojasnila je Grubiša, dodajući da će stupiti u kontakt s nadležnim tijelima iz Centra za praćenje nuspojava u švedskoj Uppsali.