Obustavljen promet na prijevoju Ivan (Konjic-Sarajevo) zbog snijega

snijeg

Zbog snijega koji intezivno pada, kao i zbog jakog vjetra koji stvara snježne nanose, ne preporučuje se kretanje na planinskom prijevoju Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Posebno se ovo odnosi za teretna vozila, jer je zbog neposjedovanja zimske opreme, tijekom dana često dolazilo do popriječenja teretnih vozila.

Snijeg i dalje pada u većem dijelu Bosne, dok je u Hercegovini kišovito. Zbog snijega na kolovozu otežano je prometovanje na putevima u zapadnoj Bosni, posebno preko prijevoja Lanište (Ključ-Bosanski Petrovac) i Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar), kao i na širem području Ripča i Gorjevca (Bihać-Bosanski Petrovac). Otežano, zbog snijega, prometuje se i na putnom pravcu Kupres-prijevoj Koprivnica.

Za teretna vozila s prikolicom i šlepere na ovim dionicama obavezna je upotreba lanaca. U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav, pa se apelira na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže rastojanje između vozila i da izbjegavaju nagla kočenja.

Na dionicama gdje se izvode sanacijski radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Tuzla-Srebrenik, Konjic-Jablanica, Kaonik-Vitez, Livno-Kolo i Lašva-Zenica.

U tijeku je prijevoz vangabaritnog tereta na relaciji Brčko-Bijeljina-Zvornik. Planirano je da teret na odredištu bude oko 19 sati. Mole se vozači koji se kreću spomenutom dionicom da voze opreznije i da poštuju upute osoba iz pratnje.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 15 minuta, priopćeno je iz BIHAMK-a.

FENA