Nametanje Željka Komšića tema sjednice Europskog vijeća, europski lideri podržali Hrvate u BiH

izbori, Željko Komšić, BIH, SDP BIH, df bih, BIH, Željko Komšić političar
...međutim više detalja od onoga što je Plenković kazao hrvatskim novinarima zasada je nepoznato.

Europski dužnosnici, posebno oni iz Europske komisije i Europskog vijeća, prilično su šutljivi na ovu temu. Za N1 je dosada stigao samo kratki odgovor iz ureda predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

"Možemo potvrditi da je premijer Plenković stavio ovo pitanje na dnevni red samita. Za sada nemamo više informacija koje možemo dati javnosti. Naše shvaćanje je da će cijelu stvar sada preuzeti visoka predstavnica gospođa Mogherni", rečeno je za N1 iz Ureda Donalda Tuska.

Napomenimo kako je hrvatski premijer Plenković kazao ranije danas da su njegove stavove o tome kako je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine "izigrano slovo i duh Daytonskog sporazuma" podržali premijer Mađarske Orban, premijer Bugarske Borisov, predsjednik Francuske Macron, premijer Španjolske Sanchez te već spomenuta visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini.

U Bruxellesu se također moglo čuti da će na zahtjev Hrvatske o izborima u Bosni i Hercegovini nakon objave službenih rezultata izbora raspravljati Vijeće za vanjske poslove Europske unije, a nakon toga možda i Europsko vijeće koje čine šefovi država i vlada zemalja članica Unije.

Dnevnik.ba