Nafta će se vaditi iz Orašja, središnje Bosne, Drežnice, Stoca, Neuma?

nafta, nafta, eksploatacija, BIH, shell, shell, nafta, BIH, nafta, ukrajina, Ukrajina proglasila mobilizaciju, EU i Ukrajina, nafta, Hercegovina, drežnica, Ministarstvo gospodarstva, Agencija za ugljikovodike, nafta, Geotermalno izvorište, nafta, cijena, barel, nafta, cijena, Gorivo, nafta, cijena, pad cijena, BIH, nafta, cijena, Hercegovina, nafta, nafta, BIH, vlada Federacije BiH, Federacija BIH, nafta, Obudovac, Naftna industrija Srbije , bosanska posavina, nafta, Key Petroleum , nalazište nafte, Federacije BiH, Livno, drvar, nafta, Mostar, nafta, nafta, cijene, pad
...i Federalni zavod za geologiju bili su zaduženi do sredine siječnja 2015. godine sačiniti akcijski plan za realizaciju programa istraživanja za područje Dinarida. Obvezni su bili i, sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, izvršiti pripremne radnje u cilju pokretanja i realizacije programa istraživanja nafte i plina na prostoru sjeverne Bosne.

Naime, Vlada FBiH usvojila je program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine kao dokument razvoja istraživanja perspektivnih područja nafte i plina na području Federacije BiH. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo okoliša i turizma, financija, rada i socijalne politike prostornog uređenja, te Federalnu upravu civilne zaštite da izvrši sve pripreme iz svoje nadležnosti u vezi istraživanja i eksploatacije nafte i plina, kao i da analiziraju donesene politike i usporedne analize s politikama država s dobrom praksom u istraživanju u ovoj oblasti. Kako je poznato, strategijskim planom i programom razvoja energetskog sektora FBiH, usvojenim 2009. godine, naglašen je značaj i utjecaj nafte i prirodnog plina na ukupan gospodarski i društveni razvoj BiH.

U svrhu daljnjeg razvoja energetskog sektora, dana je i preporuka za nastavak istraživanja nafte i plina na temelju povoljnih rezultata ranije provedenih istraživanja. U tom kontekstu, program regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na području FBiH za razdoblje od 2014. do 2023. godine predstavlja osnovni strategijski program Vlade za definiranje blokova za istraživanje i za dodjele koncesija.

"Na osnovi rezultata istraživanja, pretpostavlja se da postoje perspektivna područja za istraživanja nafte i plina u sjevernoj Bosni (Orašje, Odžak i Tuzlanski bazen), središnjoj Bosni (Sarajevsko-zenički bazen), te jugozapadnoj i južnoj BiH (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum). Ova istražna područja su izdvojena tako da se uklapaju u dva odvojena projekta istraživanja nafte i plina: projekt ‘Dinaridi' (Velika Kladuša-Glamoč-Drežnica-Stolac-Neum i Sarajevsko-zenički bazen) i projekt ‘Sjeverna Bosna'", naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.